NI FRANCUSKA NI ITALIJA NISU PODRŽALE PRIŠTINU: PS NATO donela odluku bez konsenzusa - Srpskoj delegaciji uskraćena reč

Tanjug

27. 05. 2024. u 15:25

DELEGACIJA Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je danas da je delegacija Mađarske glasala protiv odluke da tzv. skupština Kosova dobije status pridruženog članstva, a da pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, odluku nisu podržali ni poslanici iz Francuske i Italije.

НИ ФРАНЦУСКА НИ ИТАЛИЈА НИСУ ПОДРЖАЛЕ ПРИШТИНУ: ПС НАТО донела одлуку без консензуса - Српској делегацији ускраћена реч

Foto: Profimedia

Delegacija Skupštine Srbije istakla je u saopštenju i da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja današnje odluke da tzv. skupština Kosova postane pridruženi član kao i da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena.

- Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO - ističe se u saopštenju.

Delegacija Srbije ukazuje da su odlukom da tzv. skuština Kosova dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji, a da oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, kao u getu.

Foto: Profimedia

Delegacija je ocenila i da je odlukom PS NATO premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje, upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori.

- Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo - ukazuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

- Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine - zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)