SVETAC, ARHIEPISKOP, BOTANIČAR: Sveti Sava Drugi doneo prvu sadnicu duda u Srbiju

Boris Subašić

21. 02. 2023. u 12:00

SRPSKA pravoslavna crkva 21. februara praznuje Svetog Savu Drugog, koji je kao i njegov stric Sveti Sava bio arhiepiskop, prosvetitelj i svetski putnik. Zahvaljujući Savi Drugom i njegovom bratu kralju Urošu Prvom Velikom osnovana je prva srpska književna radionica u hilandarskom skitu Spasova voda gde je Domentijan, učenik i saputnik Svetog Save, napisao njegovo prvo žitije.

СВЕТАЦ, АРХИЕПИСКОП, БОТАНИЧАР: Свети Сава Други донео прву садницу дуда у Србију

foto B.Subašić

O putničkom i prosvetiteljskom duhu Save Drugog i danas postoji živo svedočanstvo, ogroman crni dud, u porti Pećke patrijarššije. To je prvo drvo ove vrste u Srbiji, a njegovu sadnicu jeromonah-botaničar Sava Drugi doneo je iz Sirije, vraćajući se sa hodočašća u Svetoj zemlji.

foto B.Subašić

Dud Arhiepsikopa Save Drugog

Sava Drugi rođen je kao Predislav, sin kralja Stefana Prvovenčanog i romejske princeze Evdokije Anđeo. Zadivljen stričevom ličnošću odlučio je da krene njegovim putem, a Sava je uočivši Predislavljevu bistrinu i sposobnosti, poslao sinovca na Svetu Goru, centar

duhovnosti i vodeću školu diplomatije. Posle izvesnog vremena postao je iguman Hilandara, što je bio prvi uslov za budućeg arhiepiskopa. Drugi, teži, bilo je naporno i opasno hodočašće u Svetu Zemlju, ne samo u Jerusalim pod kontrolom krstaša, već i kroz muslimanske teritorije, celim putem na kome je Hrist širio svoje učenje.

Prekaljen na putovanjima Sava Drugi bio je spreman za tron.

foto B.Subašić

Arhiepiskop Sava Drugi naa fresci u Visokim Dečanima

- Kada je arhiepiskopa srpskog Arsenija udarila kaplja, za srpskog arhiepiskopa postavljen je 1263. godine episkop humski Sava, brat kralja Uroša. Prilikom osnivanja Humske eparhije njoj su pripali posedi u okolini eparhijskog sedišta Svete Bogorodice u Stonu, koje je kasnije premešteno u Polimlje pri hramu Svetoga Petra na Limu - zapisao je Episkop Šumadijski Sava u svojoj istoriji srpskih jerarha.

U državničkom smislu, Sava Drugi je na dvoru svog brata Uroša Velikog imao istu značajnu ulogu kao Sveti Sava kod brata kralja Stefana Prvovenčanog i sinovaca-kraljeva Radoslava i Vladislava. Arhiepiskop Sava Drugi umro je 8. februara 1271. i sahranjen je u pećkom hramu.

Naš najveći poznavalac kultova svetitelja, dr Leontije Pavlović, otkrio je da je arhiepiskop Sava Drugi, kao i njegov stric Sveti Sava još za života poštovan kao svetitelj pa je crkva samo priznala već postojeći snažan narodni kult prilikom zvanične kanonizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Otkriveno koliko je strašna povreda koju je doživeo Novak Đoković! Ovo uopšte ne valja, uopšte...