PITA SA MAKOM I ORASIMA: Posna poslastica za slavsku trpezu

Milena Tomasevic

11. 10. 2025. u 12:32

Ukoliko tražite savršen kolač za posnu slavu, porodično okupljanje ili bilo koju svečanost u vreme posta, ova pita sa makom i orasima je pravi izbor.

ПИТА СА МАКОМ И ОРАСИМА: Посна посластица за славску трпезу

FOTO: Novosti

Sastojci

Za testo:
  • 2,5 dl gazirane vode (mlake)
  • 2 kašike šećera
  • 2,5 dl ulja
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 600 gr brašna

Fil od maka:

  • 250 gr mlevenog maka
  • 125 gr šećera u prahu
  • 150 gr džema od šljiva

Fil od oraha:

  • 250 gr mlevenih oraha
  • 125 gr šećera u prahu
  • 150 gr džema od kajsija

Za premazivanje:

  • Džem od kajsija (po potrebi)
  • Mleveni orasi (za posipanje)

Priprema

Zamesiti testo:
U mlaku gaziranu vodu dodati suvi kvasac i ostaviti da odstoji 5 minuta. Dodati šećer, ulje i postepeno umešati brašno. Zamesiti glatko testo i podeliti ga na tri jednaka dela.

Pripremiti filove:
Posebno izmešati mak sa šećerom u prahu, a u drugoj činiji orehe sa šećerom u prahu.

Slaganje kolača:
Razvući prvi deo testa i staviti u podmazan pleh (dimenzija oko 20×35 cm). Premazati džemom od šljiva i ravnomerno rasporediti fil od maka. Preko staviti drugu razvijenu koru, premazati džemom od kajsija i dodati fil od oraha. Završiti trećom korom.

Pečenje:
Ostaviti da naraste 30 minuta, zatim na nekoliko mesta izbodite čačkalicom do dna.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.

Dekoracija i serviranje:
Još toplu pitu prevrnuti na tacnu tako da fil od maka bude gore. Premazati džemom od kajsija i posuti mlevenim orasima.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub