10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA: Za ručak, prave se za 15 minuta i siti ste ceo dan

Novosti online

29. 11. 2023. u 13:53

Dilema šta da kuvaju za vreme posta, evo 10 brzih recepata.

10 НАЈБРЖИХ ПОСНИХ РЕЦЕПАТА: За ручак, праве се за 15 минута и сити сте цео дан

Foto Pixabay free images

Salata od kinoe i povrća:

Sastojci: kuvana kinoa, paradajz, krastavac, crvena paprika, crni luk, maslinovo ulje, so, biber, sveže začinsko bilje po želji.

Priprema: Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji, začinite maslinovim uljem, solju, biberom i pospite seckanim svežim začinskim biljem.

* * * * * * * *

Pasta sa pestom od avokada:

Sastojci: integralna testenina, avokado, beli luk, sveže peršunovo lišće, limunov sok, so, biber.

Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvima. U blenderu izmiksajte avokado, beli luk, peršun, limunov sok, so i biber. Pomešajte sos sa skuvanom testeninom.

* * * * * * * *

Tunjevina sa crvenim pasuljem:

Sastojci: konzerva tunjevine, konzerva crvenog pasulja, crni luk, paradajz, maslinovo ulje, so, biber, origano.

Priprema: Iscedite tunjevinu i crveni pasulj. Dodajte sitno seckani crni luk i paradajz. Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i origanom.

* * * * * * * *

Kinoa i povrće u voku:

Sastojci: kuvana kinoa, brokoli, šargarepa, grašak, crvena paprika, soja sos, đumbir, beli luk.

Priprema: Povrće iseckajte na sitne komade. Na vrelom woku propržite povrće, dodajte kuvanu kinou, soja sos, đumbir i beli luk. Sve brzo promešajte.

* * * * * * * *

Avokado sendvič sa humusom:

Sastojci: integralne kriške hleba, avokado, humus, paradajz, klice, so, biber.

Priprema: Namazati humus na kriške hleba, dodati avokado i klice, začiniti solju i biberom, može preko i neka salata.

* * * * * * * *

Pirinač salata s povrćem:

Sastojci: pirinač, krastavac, čeri paradajz, crni luk, maslinovo ulje, limunov sok, sveže začinsko bilje, so, biber.

Priprema: Skuvajte posebno pirinač. Pomešajte s iseckanim povrćem, začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, začinskim biljem, solju i biberom.

* * * * * * * *

Batat krompir sa tikvicama

Sastojci: 2 srednje velika batata, 2 tikvice, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 1 kašičica origana, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)

Priprema: Operite i ogulite batate. Isecite ih na kolutove debljine oko 1 cm. Operite tikvice i iseckajte ih na kolutove. U velikoj tiganju, zagrijte malo vode na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk u tiganj i pržite ga na vodi nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Dodajte kolutove batata u tiganj i pržite ih oko 5-7 minuta dok ne postanu mekani i blago zlatno smeđi. Dodajte kolutove tikvica u tiganj zajedno sa origanom, solju i biberom. Nastavite kuvati još 5-7 minuta dok tikvice ne omekšaju, a batat postane sočan i ukusan.

* * * * * * * *

Posni pire krompir sa prokeljom

Sastojci: 500 g krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove, 300 g prokelja, očišćenog i prepolovljenog, 1 glavica crnog luka, sitno seckana, 2 čena belog luka, sitno seckana, 2 kašike maslinovog ulja, So i biber po ukusu, Sveže začinsko bilje po želji (npr. peršun ili mirođija)

Priprema: Stavite krompir u veći lonac i prelijte ga vodom. Dodajte prstohvat soli. Kuvajte krompir dok ne omekša, što traje otprilike 15-20 minuta. U drugom loncu, prokuvajte prokelj u slanoj vodi 3-5 minuta. Ocedite prokelj i ostavite sa strane. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, i pržite ga na vodi dok dok ne postanu staklasti. Kada je krompir skuvan, ocedite ga i stavite ga nazad u lonac. Dodajte crni i beli luk. Koristeći gnječaru za krompir ili viljušku, gnječite krompir dok ne dobijete pire. Dodajte kuvani prokelj u pire i promešajte dok se sve dobro sjedini. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite kremastiji pire, dodajte malo maslinovog ulja ili biljnog mleka. Poslužite toplo, posuto svežim začinskim biljem po želji.

* * * * * * * *

Posni podvarak

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 2 šargarepe, iseckane na kolutove, 2 krompira, iseckana na kolutove, 1 veza praziluka, sitno seckanog, 2 crvene paprike, iseckane na trake, 3 čena belog luka, sitno seckana, 2 lovorova lista, 1 kašičica suvog biljnog začina, So i biber po ukusu, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Kupus dobro isperite pod hladnom vodom. Ako je previše kiseo, možete ga potopiti u mlaku vodu na nekoliko sati. Zatim, isecite kupus na tanke trake. U velikom loncu, propržite na vodi seckani praziluk i beli luk na dok ne postanu staklasti. Dodajte kiseli kupus u lonac i promešajte sa prazilukom i belim lukom. Dodajte šargarepu, krompir, crvenu papriku, lovorov list i suvi biljni začin. Promešajte sve sastojke. Prelijte sa dovoljno vode da prekrije povrće, ali ne previše. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, a tečnost se redukuje. To će trajati otprilike 30-40 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je potrebno, dodajte još biljnog začina. Kada je povrće mekano, a tečnost smanjena, sklonite lonac sa vatre.

* * * * * * * *

Posna boranija na kariju

Sastojci: 500 g sveže boranije, očišćene i iseckane na manje komade, 1 crni luk, sitno seckan, 2 paradajza, iseckana, 2 krompira, iseckana na kolutove, 2 šolje kuvanog crvenog pasulja (iz konzerve ili skuvanog), 2 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, sitno seckana, 1 kašika karija u prahu, 1 kašičica mlevene kurkume, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)

Priprema: Dodajte crni luk i beli luk, pržite ih na vodi dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckanu boraniju, krompir, paradajz i kuvani pasulj u šerpu. Promešajte sve sastojke. Dodajte kari u prahu, kurkumu, so i biber. Nastavite dinstati povrće nekoliko minuta kako bi upilo začine. Dodajte dovoljno vode da prekrije sastojke i pustite da čorba provri. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka dok povrće ne omekša, što traje oko 20-25 minuta. Proverite ukus i prilagodite začine po potrebi.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja