Ne bacajte pire krompir - za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo (FOTO)

Novosti online

30. 01. 2023. u 21:00

DOBRO je poznato da se krompir ne podgreva, a pogotovo pire. To nije razlog da se baci, jer uz malo brašna može da postane delikates.

Не бацајте пире кромпир - за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (ФОТО)

Foto: A. M.

Krompir je jedna od omiljenih hrana u našem narodu i često se može videti na trpezarijskom stolu. Jedina mana je što ostaci krompira moraju da se bace, jrr to nije namirnica koja se podgreva.

Deca vole pire, a ide uz većinu omiljenih jela. Nažalost, često domaćica napravi više nego što treba i ostane, ali ne treba ga bacati. Naprotiv, od ostatka pirea može se napraviti još ukusnije jelo. U šerpu gde se nalaze ostaci pirea treba dodati jedno žumance i brašno i napraviti - njoke.

Foto: A. M.

 

Njoke se kuvaju brže od špageta, pa su pravi spas u trenutku kada domaćica kasno stigne kući i nema vremena da nešto skuva.

Tačan recept ne postoji, jer količina žumanca i brašna zavisi od ostatka pirea. Obično je dovoljno jedno žumace, a zatim se dodaje brašno kako bi se dobila lepa kugla od testa. Brašno ne sme da "uguši" krompir, jer će njoke biti tvrde, ali ni da ga bdue malo, pošto će se njoke raspasti. Testo je savršeno kada se ne lepi za ruke.

Foto: A. M.

 

Pospe se brašnom radna površina i testo razdvoji na nekoliko kuglica koje se oblikuju u "kobasicu". Ove kobasice treba da budu debele poput palca.

Malim nožem se, tupom stranom, secka testo, a zatim od komadića oblikuju njoke.

Pošto se njoke neće spremati odmah treba da se stave u frižider. Najjednostavnije je poređati ih, sa malim razmakom između njih da se ne bi lepile, na plastičan poklopac ili posudu od stiropora u kojoj je kupljeno povrće, najčešće pečurke.

Foto: A. M.

 

Njoke se zamrznu i sutradan prebace u kesicu za zamrzivač, a onda koriste kada je to potrebno.

Uz njoke se savršeno slaže sos od paradajza sa belim mesom ili sos bolonjeze, ali i beli sos bešamel, od četiri vrste sira ili sa mirođijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije