MOGUĆE JE: Napravite ĆEVAPE OD HELJDE - bićete siti, a možete i da smršate (Foto/Video)

Novosti online

02. 02. 2023. u 21:00

U Srbiji se od ove pseudožitarice prave pite i palačinke, a u Rusiji se jede kao prilog jelima ili jutarnja kaša, jer dugo daje osećaj sitosti

МОГУЋЕ ЈЕ: Направите ЋЕВАПЕ ОД ХЕЉДЕ - бићете сити, а можете и да смршате (Фото/Видео)

Foto: A. M.

Dobro je poznato da su kaše najbolji način da se počne dan, jer su zasitne i čine da čovek dugo ne oseća glad. Takođe, kaše se prave od žitarica koje su odlične za stomak.

Heljda je popularna među vegetarijancima, ali i onima koji poste, jer može da zameni meso. Ova pseudožitarica je i lek, jer su mnoge studije pokazale da je odlična kao preventiva i u borbi protiv karicinoma.

U Rusiji je zovu grečka i jedu je kao prolog mesu, dok je u Srbiji poznata samo u obliku brašna od kojeg se prave palačinke, pite i ostala testa. Heljda je neutralnog ukusa pa može da se kombinuje sa slanim i slatkim.

Recept za kašu

Šolja heljde je dovoljna za jednu osobu. Heljda se uveče polije vodom i ostavi tokom noći.

Foto: A. M.

 

Ujutru voda može da se procedi, prelije toplom vodom i stavi na ringlu da proključa. Heljda će brzo provriti i treba voditi računa da ne iskipi, pa je najbolje otklopiti. Ovo je naročito važno jer će omotač zrna ispustiti lepljivu tečnost i tokom kuvanja će se stvoriti pena. Kada provri i smanji se jačina na ringli, jer heljda treba da se kuva još oko pet minuta, kašikom može da se pokupi pena koju je stvorila.

Kada heljda nabubri duplo - znači da je gotova.

Kada heljda nabubri duplo od svoje veličine znači da je skuvana. Skine se sa ringle, iscedi i opere.

Heljda može da se posoli, pomeša sa kašikom butera ili da se doda seckana banana ili jabuka. Tokom kuvanja može da se ubaci i šaka zrna suvog grožđa. Pošto je neutralnog ukusa može da se jede kao slatka ili slana.

Skuvana heljda može da se iskoristi za nekoliko jela, kao punjenje, prilog jelima, dodatak salatama ili za ćevapčiće.

Šaran sa heljdom

Očistite šarana i izvadite utrobu. Pospite ribu solju i uljem pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim je napunite iznutra kuvanom heljdom i zakačite krajeve grančicama ruzmarina. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju, stavite u rernu i pecite jedan sat na 180 stepeni Celzijusovih.

Ćevapi od heljde

Sitno narendajte krompir pa ga dobro iscedite. Pomešajte rendani krompir sa kuvanom heljdom, dodajte so i biber. Izgnječite smesu štapnim mikserom. Napravite od dobijene mase male ćevapčiće i ispržite ih u ulju.

Heljda sa pečurkama

Jednu čašu heljde prelijte sa dve čaše vode. Kuvajte na slaboj vatri oko deset min, dok voda ne ispari. Iseckajte crni luk i šampinjone i ispržite ih u maslinovom ulju. Pomešajte pržene pečurke sa kuvanom heljdom, dodajte so, biber i druge začine po vašem ukusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024