RECEPT ZA NAJMEKŠE SLATKE KNEDLE: Spremite poslasticu u kojoj će uživati cela porodica
Nekako se svi vratimo u detinjstvo kad osetimo ukus domaćih knedli sa šljivama i prisetimo se naših baka.
Foto: Shutterstock
Ovaj recept će vas podsetiti na to, ali sa blagim modifikacijama u ovo moderno doba, knedle sa nutelom.
Sastojci:
Testo:
- 600 g očišćenog krompira
- 300 g brašna (200 g oštro/100 g meko)
- 60 g maslaca
- 45 g griza
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Mrvice:
- 120 g starog hleba
- 120 g prezle
- 80 g šećera
- 20 g kakaoa
- 10 g čokolade u prahu
- 50 ml ulja
- I još 400-500 g nutele
Priprema:
Krompir ćemo skuvati u slanoj vodi pa mu dodati maslac i dobro izgnječiti. Zatim dodajemo so, vanilin šećer i jaje, a potom je potrebno sve to sjediniti. Sada ubacujemo i griz i brašno u smesu i sve lepo umesiti. Gotovo testo ćemo ostaviti u frižideru pokriveno da odstoji nekih 30 minuta.
Za to vreme ćemo pripremiti kuglice od nutele tako što ćemo prohlađenu nutelu staviti na papir za pečenje u porcijama od nekih 20 g i odložiti u zamrzivač još 30-ak minuta.
Prelazimo na pripremu mrvica ili posipa za knedle. Na zagrejano ulje u tiganju dodaćemo hleb i smanjujemo jačinu ringle, nakon 15 minuta mešanja naš hleb će dobiti zlatkastu boju i postaće hrskav, tada dodajemo i prezle i nastavljamo sa mešanjem, zatim ubacujemo šećer i takođe mešamo, a na kraju ide kakao pomešan sa čokoladom u prahu, sve to sjedinimo i naš posip je gotov.
Vraćamo se na testo koje vadimo iz frižidera i rasporedimo po radnoj površini, a onda sečemo u porcije od oko 50 grama. Rukama rastanjimo dobijene loptice od testa pa na to stavljamo fil i formiramo loptice odnosno knedle.
U zagrejanu vodu sa prstohvatom soli spuštamo naše knedle i kada one isplivaju na površinu nakon dva-tri minuta ih vadimo. Prebacujemo ih na mlake mrvice i valjamo dok knedle ne budu ravnomerno prekrivene njima.
Prijatno!
(still)
Preporučujemo
TIGAR TORTA KOJA SE NE PEČE: Izdašna i brza poslastica koju deca obožavaju
04. 06. 2024. u 19:00
ESTERHAZI TORTA: Poslastica savršenog ukusa dostojna kraljeva
25. 05. 2024. u 15:00
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)