AMERIČKI ČASOPIS O RUSKOJ MORNARICI: "Ozbiljna pretnja za američku flotu, iako je manja"

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 14:32

RUSKA mornarica predstavlja stvarnu pretnju za američku flotu bez obzira na razliku u broju brodova, upozorava američki časopis „Nešenal interest“.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС О РУСКОЈ МОРНАРИЦИ: Озбиљна претња за америчку флоту, иако је мања

Foto: EPA

Prema pisanju autora članka Krisa Ozborna, čini se da trostruka nadmoć Amerike po broju razarača neutrališe potencijalnu pretnju „koja dolazi od Rusije“, što ne sprečava Moskvu da aktivno i otvoreno povećava prisustvo na Crnom moru.

Ozborn kao primer navodi da će ove godine ruska Crnomorska flota dobiti sedam novih brodova i čamaca.

- Ako Rusija povećava broj novih ratnih brodova, kakvi su to ratni brodovi? A što je najvažnije, koje vrste naoružanja, radara i senzora mogu da koriste? - pita se novinar.

Istovremeno, Ozborn se poziva na zaključke stručnjaka koji misle da ruske podmornice, kao i čamci i korvete, mogu da predstavljaju posebnu opasnost u priobalnim regionima Crnog mora, posebno za Bugarsku i Rumuniju.

U slučaju sukoba, veliki američki nosači aviona sa većim deplasmanom neće moći da deluju u izuzetno važnim oblastima, za razliku od brzih i pokretnih ruskih korveta i patrolnih brodova, zaključio je autor članka.

Ranije je član kolegijuma Vojno-industrijske komisije pri ruskoj vladi Vladimir Pospelov izjavio da će ratna mornarica Rusije ove godine dobiti oko 40 brodova različite klase. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)