OTKRIVEN NOVI SOJ VIRUSA KORONA: Prešao sa psa na dečaka - ispituje se kako se širi među ljudima

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 09:57

NOVA vrsta virusa korona, koji je najverovatnije prešao sa pasa na ljude, otkrivena je u Maleziji, tvrde naučnici.

ОТКРИВЕН НОВИ СОЈ ВИРУСА КОРОНА: Прешао са пса на дечака - испитује се како се шири међу људима

Foto: Depositphotos

U novoj naučnoj studiji, nedavno objavljenoj u žurnalu "Kliničke infektivne bolesti", navodi se da je nova vrsta virusa korona otkrivena u uzorku dečaka iz Malezije koji je imao upalu pluća 2018. godine. Ukoliko se ovaj nalaz potvrdi, to bi bio osmi virus korona koji se prenosi na ljude, a prvi takav koji je prenet sa pasa, piše Lajvsajens.

Ipak, u studiji se navodi da još nije potpuno dokazano da je taj virus korona bio uzrok upale pluća. Iako je dečak bio pozitivan na taj virus korona, kod njega je izolovan i rinovirus, koji izaziva običnu prehladu kod ljudi. Takođe, još nije sigurno ni da li taj virus korona, koji je na neki način prešao sa psa na dečaka, može da se prenosi među ljudima.

Naučnici, ipak, upozoravaju na opasnost od životinjskih virusa korona, koji su se pokazali i u aktuelnoj pandemiji, budući da se veruje da je SARS-kov-2 virus životinjskog porekla.

- Izgleda da se virusi korona sa životinja češće prenose na ljude nego što smo mislili, budući da testovi uglavnom otkrivaju humane viruse korona - rekao je dr Gregori Grej sa Djuk univerziteta, vođa tima koji je otkrio novi slučaj iz Malezije.

Naučnici su do ovog otkrića došli tragajući za dijagnostičkim testom koji može da otkrije više vrsta virusa korona. Kako bi ga ispitali, analizirali su 301 uzorak iz 2017. i 2018. godine koji su uzeti pacijentima sa upalom pluća u gradu Saravaku u Maleziji.

Otkrili su da je osam testova bilo pozitivno na pseći virus korona, a to ih je toliko iznenadilo da su mislili kako je u pitanju greška.

Zbog toga su ponovo testirali tih osam uzoraka, koristeći drugu metodu - uzgoja virusa u psećim ćelijama. Kod jednog od osam uzoraka, virus je počeo da se umnožava u psećim ćelijama i naučnici su uspeli da ga izoluju i sekvenciraju mu genom.

Tako je potvrđeno da se radi o novom psećem virusu korona koji je nazvan KKov-Hupn 2018. Taj virus sadrži i genetski materijal mačijeg i svinjskog virusa korona, što je fenomen poznat kao rekombinacija i koji je uobičajen kod psećih virusa korona, a znači da on može da zarazi i mačke i svinje.

Takođe, novi virus korona ima mutacije koje do sada nisu viđene ni kod jednog psećeg virusa korona, ali jesu kod virusa SARS Kov-2 i SARS Kov-1, i odnose se na strukturalni protein poznat kao N protein.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina