SPREMNI ZA RAT PROTIV MOSKVE: Švedska želi da „zada glavobolju Rusiji“

Novosti online

13. 05. 2021. u 22:22

KOMANDATNI oružanih snaga Švedske smatraju da je švedska vojska spremna na rat protiv Rusije, piše list „Dagens Niheter“.

СПРЕМНИ ЗА РАТ ПРОТИВ МОСКВЕ: Шведска жели да „зада главобољу Русији“

Foto: Tanjug/AP

-Imamo dovoljno potencijala da zadamo vojne probleme čak i tako velikom protivniku poput Rusije, uveren je glavni komandant vazduhoplovstva Švedske Karl Juhan Edstrem.

On je dodao da je Moskva počela češće da izvodi vežbe, pritom „ne samo veće, već i složenije“. Švedske snage će, sa svoje strane, tokom manevara izvoditi napade na mestima potencijalnog protivnika na kojima je ranjiviji, precizirao je on.

Prema mišljenju komandanta kopnenih snaga Švedske Karla Engelbrektsona, vojska bi trebalo da se priprema na akcije u strateški važnim oblastima, kao i da učestvuje u zajedničkim vežbama sa Finskom.

-Već sama činjenica da imamo snage na Gotlandu stvara mnogo problema potencijalnom protivniku, smatra general.

Foto: printskrin Jutjub

Komandant ratne mornarice Eva Skug Haslum je uverena da Stokholm „ni pod kojim okolnostima“ ne može da se drži podalje od sukoba NATO-a i Rusije.

-Naš važan zadatak je da promislimo akcioni plan u tom slučaju i da se spremimo“, zaključila je ona.

Formula perioda hladnog rata „van saveza u mirno doba, u cilju očuvanja neutralnosti tokom oružanog sukoba“ je stvar prošlosti, piše švedski list. Sada bi Švedska trebalo da učestvuje u borbenim dejstvima sama ili u sklopu saveza, na teritoriji zemlje ili van nje, navedeno je u članku.

U te svrhe, Stokholm planira da nastavi da povećava finansiranje vojske. Za Oružane snage će ove godine zemlja izdvojiti 7,9 milijardi dolara, a do 2025. godine ta suma će se povećati do 10,7 milijardi dolara.

U Rusiji je poslednjih godina primećen znatni porast vojne aktivnosti zemalja NATO-a duž zapadne i južne granice. Države NATO-a redovno izvode vežbe velikih razmera i simuliraju borbe protiv ruske vojske.

S tim u vezi, ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio ranije da aktivnosti NATO-a nose „otvoreni antiruski karakter“. Prema njegovim rečima, ruski vojni resor preduzima sve mere koje su neophodne za zaštitu zemlje od pretnji koje dolaze od Severnoatlantske alijanse.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Miro Markov

14.05.2021. 00:52

Нека Швеђани науче из њихове историје како им је краљ Карло 12. прошао у рату против царске Русије у јуну 28. 1719. када га је руски цар Петар Велики до ногу потукао у битци на реци Полтави у истоној Украјини и тиме запечатио заувек постојање "Украине" и некадашње моће Шведске краљевине. Ако се Швеђаи опет усуде да нападну Русији, проћи ће још горе, јер данашња Руска Федрација је највећа војна сила.

Vaske

14.05.2021. 05:52

Cenim švedski narod, ali zašto se kuražite bez potrebe i gurate gde vam mesto nije. Švedska država istina može da ratuje sa Rusijom i to ne duže od 1-2 sata a onda će od države u kojoj je gotovo blagost napraviti Pripjat ili Černobilj. Zašto ?

Željko Puškar

14.05.2021. 06:35

Švedska zaboravila kako je završio njen posljednji rat sa Rusijom na čijem čelu je bio Petar Veliki početkom osamnaestoga stoljeća.

Jolle

14.05.2021. 07:33

Komedija drzava u kojoj je u vojsci najbitnija stvar "raznolikost" i narcisoidnost. Zamislite primadonu neke opere koja se prenemaze na sceni i posle nastupa ocekuje gromoglasan aplauz a ako toga ne bude pocece da roni krokodilske suze. Svedjani su odavno izgubili kompas za realnost i samo njihovo funkcionisanje doveli u pitanje ,odluke su im za cudjenje pa se i one najvece budale iscudjavaju kako neko moze da bude ludji i od njih. Uskoro ce ih migranti apsorbovati a gde ce oni preziveli posle toga veliko je pitanje. Do duse "nova Svedska je i onako pretezno od snegom bele boje postala apsolutno crna bar ih u vecini ima cak i na tv-u.

Dušan

14.05.2021. 09:34

Švedska se ne može izboriti sa arapima, na sopstvenoj teritoriji. Lagano ih arapi tjeraju prema sjeveru. Jug Švedske je već izgubljen.