UNIFORME PROTIV MAKRONA: prema poslednjim anketama, Policajci i vojnici u Francuskoj bi VEĆINOM glasali za krajnju desnicu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 05. 2021. u 21:42

VOJNICI i policajci u Francuskoj većinski podržavaju kandidatkinju krajnje desnice Marin le Pen.

УНИФОРМЕ ПРОТИВ МАКРОНА: према последњим анкетама, Полицајци и војници у Француској би ВЕЋИНОМ гласали за крајњу десницу

Policija na francuskim ulicama / Foto AP

Najnovije istraživanje koje su sproveli referentni Institut za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos i Centar za politička istraživanja poznatog pariskog Fakulteta političkih nauka, pokazali su da je 44 odsto vojnika i policajaca spremno da glasa za Marin le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora koji će biti održani za godinu dana, a svega 20 odsto za aktuelnog šefa države Emanuela Makrona.

U drugom krugu, Le Penovoj čuvari reda daju čak 60 odsto poverenja protiv Makrona.

Istraživači kažu da realnost još više ide naruku Marin le Pen, jer su u ispitivanju više učestvovale kategorije vojnika i policajaca koje imaju umereniji stav od onih koji su svakodnevno na terenu.

Pitanje bezbednosti iskočilo je u prvi plan predizborne kampanje. Iz krajnje desnice poručuju da su se policajci i vojnici odlučili da izaberu onoga koji poštuje njihov rad, obećava da će da ih zaštititi i da će im dati sredstva da nesmetano obavljaju funkciju, uz ponovno uspostavljanje mira i autoriteta države.

Sve se događa u trenutku kad su vojna lica, iz aktivnog i rezervnog sastava, poslala dve upozoravajuće poruke vlastima da zemlji preti građanski rat.

HIDžAB NA IZBORIMA

KAKVA atmosfera trenutno vlada u Francuskoj, pokazuje i slučaj Sare Zemahi (26), kandidatkinje vladajuće stranke iz Monpeljea na lokalnim izborima sledećeg meseca. Ona se na zvaničnom plakatu pojavila sa hidžabom, bele boje, koji joj je pokrivao kosu. Ta odeće nije zabranjena, ali se podigla velika polemika. Došlo je i do podele unutar vladajuće stranke, pa je njena kandidatura povučena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina