RUSIJA ŽELI DA INTEGRIŠE ISTOK UKRAJINE: „Blumberg“ otkriva šta piše u dokumentu EU

Novosti onlajn

13. 05. 2021. u 09:46

EVROPSKA unija smatra da Rusija navodno pokušava da „de fakto integriše“ deo istočne Ukrajine putem „nelegitimnih izbora“ i izdavanja pasoša lokalnom stanovništvu, piše američka agencija „Blumberg“ pozivajući se na dokument koji je podeljen državama-članicama.

РУСИЈА ЖЕЛИ ДА ИНТЕГРИШЕ ИСТОК УКРАЈИНЕ: „Блумберг“ открива шта пише у документу ЕУ

Foto: EPA

Pored toga, EU bi mogla da ojača energetsku bezbednost Ukrajine i da uključi Kijev u niz svojih projekata na temu bezbednosti a u kontekstu navodne potencijalne ruske agresije, navodi se u tom dokumentu.

U dokumentu EU nabrojane su opcije koje Brisel ima na raspolaganju kako bi „ojačao otpornost Ukrajine na rusku agresiju“, uključujući podršku u borbi protiv hibridnih pretnji i dezinformacija, pomoć po pitanju vakcinacije i to posebno onih najosetljivijih grupa kako se ne bi dozvolilo slabljenje zemlje zbog socijalno-ekonomske krize ili zdravstvene krize.

Kijev i Zapad su ranije više puta optuživali Rusiju da se meša u unutrašnja pitanja Ukrajine. Moskva te optužbe odbacuje i ističe da za Donbas, gde pretežno žive Rusi, želi specijalni status u okviru Ukrajine a ne integraciju.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 24. aprila 2019. godine ukaz kojim se pojednostavljuje procedura izdavanja ruskog državljanstva građanima Donbas, a prve ruske pasoše po pojednostavljenoj proceduri oni su dobili 14. juna 2019.

Putin je rekao da je to pitanje čisto humanitarne prirode, kao i da Rusija nema želju da stvara probleme Kijevu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)