NEMA VIŠE "GRAĐANSKOG HAPŠENJA": DŽordžija prva u SAD ukinula zakon iz 1863. godine

V.N.

11. 05. 2021. u 23:38

AMERIČKA država Džordžija, podstaknuta ubistvom Afroamerikanca Ahmada Arberija lane u februaru, za koga se sumnjalo da je provalnik, ukinula je zakon iz doba građanskog rata, koji je dozvoljavao građanska hapšenja osumnjičenih kriminalaca.

НЕМА ВИШЕ ГРАЂАНСКОГ ХАПШЕЊА: Џорџија прва у САД укинула закон из 1863. године

Foto AP

Svih 50 američkih država ima zakone kojima je regulisana mogućnost da građani hapse, ali je u ponedeljak Brajan Kemp (na slici sa majkom ubijenog), republikanski guverner Džordžije, potpisao zakon kojim je ta država prva u SAD ukinula takav propis. Poslanici su prethodno ukinuli zakon iz 1863. godine, koji je građanima u Džordžiji davao pravo da uhapse nekoga za koga smatraju da je počinio zločin. Zakon je u vreme kada je donet koristio da bi se priveli odbegli robovi. Po objavljivanju nove odluke, Arberijeva majka, Vanda Kuper-Džons, poručila je da se nada da će ova odluka države Džordžije spasti živote.

Ahmad Arberi ubijen je krajem februara u Brunsviku u Džordžiji dok je džogirao na ulici.

Osumnjičeni za njegovo ubistvo Gregori i Trevis Mekmajkl uhapšeni su dva i po meseca kasnije, pošto je objavljen snimak na kom se vidi kako Arberija presreću svojim vozilom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Trevis Mekmajkl puca u njega.

Otac i sin Mekmajkl su se branili time da su mislili da je Arberi lopov i krenuli su da ga uhapse, jer država Džordžija dozvoljava građansko hapšenje. Gregori Mekmajkl (65), njegov sin Trevis (35) i komšija Vilijam Brajan, čekaju suđenje u Džordžiji u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili