ČEŠKA ĆE TRAŽITI RUSIJI MILIONE DOLARA: "Najprikladnije rešenje će biti kompenzacija za eksploziju u skladištu municije"

Novosti onlajn

09. 05. 2021. u 20:44

ČEŠKA će zatražiti više od 47 miliona dolara kompenzacije za eksploziju skladišta municije u Vrbjetici 2014. godine, saopštila je Češkoj televiziji ministarka finansija Alena Šilerova.

ЧЕШКА ЋЕ ТРАЖИТИ РУСИЈИ МИЛИОНЕ ДОЛАРА: Најприкладније решење ће бити компензација за експлозију у складишту муниције

Foto: Piksabej

Po njenim rečima, najprikladnije rešenje pitanja će biti zahtev za kompenzaciju u skladu sa međunarodnim pravom.

- Ako krenemo putem, na primer, kompenzacije za štetu u krivičnom postupku, to će trajati dugo vremena - objasnila je ministarka finansija Češke.

Ministar inostranih poslova Češke Jakub Kulganjec je saopštio da su vlasti odlučile da u narednim nedeljama ili mesecima podnesu zahtev za kompenzaciju.

- Međunarodna odgovornost za protivpravne akcije biće stavljena na teret ruske strane nakon završetka i ocene konsultacija po ovom pitanju sa nekim našim saveznicima. Ministarstvo inostranih poslova sprema diplomatsku notu po nalogu Vlade - dodao je on.

Juče je premijer Češke Andrej Babiš zatražio od država EU da proteraju „makar po jednog ruskog diplomatu“ zbog eksplozije u Vrbjetici. On je naglasio da, kada se vrši napad na jednu državu-članicu EU, automatski se napadaju sve ostale.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

buki

10.05.2021. 00:03

@Zoran Petrovič - Kao da njih neko nešto pita. Ima da kažu šta im se naredi, iako znaju da će od toga imati samo štetu. To je članstvo u Nato i EU, da igraš kako jači sviraju, pa pohitajmo.

Mama

09.05.2021. 23:08

Strasno!Zasto to rade Cesi?Neverovatno koliko ne razmisljaju.Dobrovoljno se namecu kao topovsko meso..Sve je to mnogo lose.Rusi mnogo bolje pamte od nas Srba!