PUTIN UPOZORIO RIVALE: Kako su zapadni mediji videli Paradu pobede u Moskvi (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 05. 2021. u 18:46

TOKOM govora na Paradi pobede u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin se oštro osvrnuo na nacističke ideje koje su, kako je sa žaljenjem izjavio ruski lider, i u savremenom svetu popularne kod nekih grupa ljudi.

ПУТИН УПОЗОРИО РИВАЛЕ: Како су западни медији видели Параду победе у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Zapadni mediji su reči ruskog lidera shvatili kao prikriveno obraćanje Vašingtonu i Briselu. U njegovoj izjavi da Rusija želi da zaštiti svoje interese neki novinari su videli „upozorenje“ rivalima Moskve.

Između ostalog, „El Periodiko“ piše o "militarističkom raspoloženju Rusije".

- Vladimir Putin je „u oblandi“ optužio SAD i EU za pokušaj revizije istorije i preporod ideološke izuzetnosti. Lider Kremlja je upozorio svoje političke rivale da će Rusija čvrsto braniti svoje nacionalne interese - napisao je novinar.

Vladimir Putin je zaista govorio o preporodu nacističke ideologije i pokušajima da se revidira istorija od strane „ostataka kaznenih odreda“. Ipak, ni sam ruski lider, niti njegov portparol Dmitrij Peskov nisu pomenuli SAD niti bilo koju državu EU. U Kremlju, naprotiv, podržali su želju Evropljana da se bore protiv neonacizma – na primer, u Ukrajini i baltičkim državama.

„Zaoštravanje između Moskve i Zapada“

Agencija „Rojters“ je takođe skrenulo pažnju na dan pobede. Paradu u Moskvi su nazvali „demonstracijom grube vojne sile u pozadini napetosti u odnosima sa Zapadom“.

Osim toga, u tekstu o prazniku su dodali i informacije o „diplomatskom sporu“ između Rusije i EU, kao i o uzajamnom proterivanju diplomata iz Moskve i Vašingtona.

Za međunarodnu agenciju AP je najznačajnije u današnjem događaju izjava Putina o preporodu nacizma, dok je za AFP izjava ruskog lidera o zaštiti interesa države.

„Vreme je da se izvuku pouke“

Kineska državna agencija „Sinhua“ nazvala je paradu Pobede dobrim podsećanjem na užase rata i vrednost mira.

- Obeležavanje Dana pobede je potrebno, ne samo kako bi se čestitalo herojima i proslavila velika pobeda, već i da se podsetimo na posleratni svetski poredak koji treba štititi, kako od vrućih tako i od hladnih ratova - navodi se u komentaru agencije.

Novinari smatraju da treba podsetiti na „pouke istorije“ koje stanovnici svih država sveta treba da usvoje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)