ŠKOTSKA MU NE DA MIRA: DŽonson pozvao lidere na razgovore posle pobede škotskih nacionalista

Tanjug

09. 05. 2021. u 14:42

BRITANSKI premijer Boris Džonson pozvao je danas lidere u Velikoj Britaniji na pregovore o uniji nakon što je škotska pronezavisna stranka pobedila na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima.

ШКОТСКА МУ НЕ ДА МИРА: Џонсон позвао лидере на разговоре после победе шкотских националиста

Foto: Tanjug/AP

Nikola Stardžen, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), izjavila je da su izborni rezultati dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda, preneo je AP.

Veliku Britaniju (Ujedinjeno kraljevstvo) čine Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska, sa delegiranim vladama u poslednje tri nabrojane zemlje.

Džonson je čestitao Stardženovoj na ponovnom izboru, ali je rekao liderima delegiranih vlada da je Velika Britanija najbolje funkcioniše kada svi rade zajedno.

Foto: Tanjug/AP

Nikol Stardžon

Lideri su pozvani na samit da razgovaraju o zajedničkim izazovima i o tome kako može da se radi zajedno u narednim mesecima i godinama kako bi izazovi bili prevaziđeni.

Džonson ima glavno ovlašćenje o dozvoli za održavanje još jednog referenduma o sticanju nezavisnosti Škotske.

U subotnjem "Dejli telegrafu" on je napisao da bi još jedan referendum o Škotskoj bio neodgovoran i nepromišljen dok Britanija izlazi iz pandemije.

On uporno tvrdi da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine na kojem se 55 odsto škotskih glasača izjasnilo da ostane u Velikoj Britaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna