RAZBIJEN TREĆI TALAS KORONE: Nemački ministar zdravlja odbija američki predlog o prepuštanju patenata za vakcine

Tanjug

07. 05. 2021. u 14:43

TREĆI talas pandemije korona virusa je izgleda razbijen, izjavio je danas nemački ministar zdravlja Jens Špan, dodajući da mere fizičkog distanciranja i ubrzanja procesa vakcinancije pomažu u smanjenju stope zaražavanja.

РАЗБИЈЕН ТРЕЋИ ТАЛАС КОРОНЕ: Немачки министар здравља одбија амерички предлог о препуштању патената за вакцине

Foto: Tanjug/AP

-Čini se da je treći talas razbijen- rekao je Špan na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa pandemijom, prenosi agencija Rojters.

Ključni izazov u povećanju proizvodnje vakcina je "koliko brzo i kako efikasno preneti tehnologiju", rekao je Špan, ponavljajući da se zvanični Berlin protivi američkom predlogu o odricanju od zaštite za patente.

-Glavno pitanje nije zaštita patenata, već proizvodni kapacitet- izjavio je Špan.

Ministar je rekao da bi bio oduševljen ako SAD pokažu istu spremnost za izvoz vakcina kao što je to Nemačka pokazala.

Procenat nemačkih građana koji su, prema njegovim rečima, dobili prvu dozu vakcine sada je dostigao 31,5 odsto, pri čemu je 900.000 ljudi juče dobilo dozu, što je Nemačku, kako kaže, ubacilo "na brzu traku" po međunarodnim poređenjima.

U nastojanju da ubrza proces vakcinacije, Špan je juče dozvolio da se vakcina "AstraZeneka" da svima odraslima, čime su izmenjena ranija ograničenja uvedena nakon izveštaja o pojavi retkih slučajeva zgrušavanja krvi.

Šef nemačkog Instituta za infektivne bolesti "Robert Koh" Lotar Viler je rekao da stopa zaražavanja kovidom-19 opada kod svih starosnih grupa, i da se nada skorijem suzbijanju pandemije u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)