AMERIKANCI SU PORAŽENI U AVGANISTANU: Ruski vojni ekspert o povlačenju Vašingtona - ovo je mogući scenario

Novosti online

04. 05. 2021. u 08:23

POVLAČENJE američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

АМЕРИКАНЦИ СУ ПОРАЖЕНИ У АВГАНИСТАНУ: Руски војни експерт о повлачењу Вашингтона - ово је могући сценарио

Foto: U.S. Marine Corps photo by Sgt. Justin T. Updegraff, Operation Resolute Support via AP, File/Printscreen

- Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa, čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međutim, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa - rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

- Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje - naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Stevan Stamenin

04.05.2021. 08:47

После 20 година ратовања и неколико хиљада изгубљених живота младих америчких војника, "ујка Сем" је подвио реп и бежи кући, јер му је империја на издисају. НАТО је ту био мислиећи да ће да победе непобедиве вернике у Алаха, али су се преварили баш као и у Србији, где су били уверени да су победили Србе. Али то је само варка. Ускоро ће и са србских земаља морати да "подвију реп" и оду тамо одакле су непозвани дошли. Смрт неонацистима из НАТО крвавог пакта! Слобода невиним и малим народима!

Gavrilo

04.05.2021. 08:59

Jak ekspert. Avganistan nikad niko dugoročno nije pokorio. Od Aleksandra Velikog (Makedonskog) preko Engleza, Sovjeta do sada USA Army. Za vreme vladavine Talibana nakon povlačenja Sovjeta (1980) , a pre USA intervencije 2001.g. proizvodnja opijuma svedena na NULU. Danas, i pored rata, Avganistan je največi proizvođač (izvoznik) opijuma na svetu! KAKO?

savo arizona

04.05.2021. 10:07

Dok je bilo droge,maka,opiuma za USA trziste OK,ostace jos ali pod USA kontrolom.Napravljeni su dilovi,ugovori da se to distributira za USA trziste.