AMERIKANCI SU PORAŽENI U AVGANISTANU: Ruski vojni ekspert o povlačenju Vašingtona - ovo je mogući scenario

Novosti online

04. 05. 2021. u 08:23

POVLAČENjE američkih trupa iz Avganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspeo da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

АМЕРИКАНЦИ СУ ПОРАЖЕНИ У АВГАНИСТАНУ: Руски војни експерт о повлачењу Вашингтона - ово је могући сценарио

Foto: U.S. Marine Corps photo by Sgt. Justin T. Updegraff, Operation Resolute Support via AP, File/Printscreen

- Povlačenje američkih snaga iz Avganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proamerikih grupa, čije sedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međutim, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Avganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa - rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

- Najverovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces posleratne obnove zemlje - naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude mešala u građanski sukob, kako se to dešavalo poslednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi