KORPA ZA MILIONE GLADNIH AMERIKANACA: Bajdenovo Ministarstvo poljoprivrede pravi novi spisak besplatnih namirnica namenjenih siromašnima

D. Vujičić

03. 05. 2021. u 23:10

KADA 1. oktobra istekne 1,9 biliona dolara pomoći za Amerikance ugrožene kovidom 19, Bajdenova administracija najavljuje da će početi da koristi nejasan instrument američkog Ministarstva poljoprivrede - "pijačna korpa za najsiromašnije" u nameri da tako postavi temelje za dugoročno povećanje pomoći u hrani za desetine miliona Amerikanaca - piše Blumberg.

КОРПА ЗА МИЛИОНЕ ГЛАДНИХ АМЕРИКАНАЦА: Бајденово Министарство пољопривреде прави нови списак бесплатних намирница намењених сиромашнима

Mnogi u SAD osećaju krizu kao nikada

Kako objašnjava portal, "pijačna korpa" je spisak namirnica za kupovinu za koje se koriste besplatni bonovi za hranu.

Na sajtu administracije u Beloj kući piše da više od 40 miliona Amerikanaca računa na pomoć za ishranu.

Prema listi najugroženijih Amerikanaca njih 10 miliona je nezaposleno. Na spisku je i 14 miliona ljudi koji kasne sa isplatama hipoteka na nekretnine i naknade za stanovanja. Sa glađu se bori 29 miliona odraslih i najmanje osam miliona dece. Zbog svega toga predsednik će zatražiti od ministarstva poljoprivrede da razmotri reviziju dosadašnjeg plana za zbrinjavanje gladnih koji bi u sebi imao "savremene troškove osnovne a zdrave ishrane".

Blumberg dalje navodi da "pregled takozvanog plana za hranu", koji je naredio Bajden dva dana nakon što je stupio na dužnost, mogao pokrenuti automatsko povećanje naknada već 1. oktobra.

Džems Zilijak, direktor Centra za istraživanje siromaštva na Univerzitetu u Kentakiju, rekao je da bi ponovna procena "mogla dovesti do povećanja koristi za najugroženije i gladne od 20% ili više". To bi značilo otprilike 136 dolara mesečno više od maksimalne naknade za četvoročlanu porodicu, što je bilo 680 dolara pre povećanja povezanog sa pandemijom.

- Ovo je zaista značajno - kaže profesor sa Harvarda Džejson Furman, koji je bio predsednik Ekonomskog saveta predsednika Obame. - To je jedna od većih stvari koje vlada može učiniti za siromaštvo bez Kongresa.

Prema Furmanu, Obamina administracija nije prilagodila tržišnu korpu, jer su republikanci tada kontrolisali oba doma Kongresa.

Odluka o promeni načina pomoganja gladnima je usledila nakon što potrošačka korpa nije prilagođena šest decenija, osim u iznosu procenjene inflacije. Prema izveštaju, "potez je simbol široke posvećenosti programima protiv siromaštva širom Bajdenove administracije ...

U aprilu je Ministarstvo poljoprivrede proširilo univerzalni program besplatnog školskog ručka vezan za pomoć u vreme pandemije kroz celu školsku 2021-2022. godinu.

DNEVNO 22 DOLARA

MINIMALNI budžet za hranu od 22 dolara dnevno za četvoročlanu porodicu krajnje je neadekvatan i oslanja se na zastarele, nerealne pretpostavke - navodi portal. Na primer, pijačna korpa pretpostavlja da porodica pojede više od pet kilograma pasulja nedeljno. Prema studiji iz 2011. godine, preko 25% primalaca pomoći u hrani potroše svoju mesečnu naknadu u roku od sedam dana od izdavanja, dok je više od polovine potroši u drugoj nedelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna