AMERIKANCI RASPOREĐUJU TRUPE U ALBANIJI: Počinje najveća vojna vežba na Balkanu od Drugog svetskog rata

Novosti online

29. 04. 2021. u 16:53

NATO je započeo zajedničke vojne vežbe u Albaniji u kojima učestvuje više hiljada vojnika iz SAD i drugih zemalja u okviru prve vežbe takvog obima na Zapadnom Balkanu nakon Drugog svetskog rata, saopštio je američki vojni zvaničnik.

АМЕРИКАНЦИ РАСПОРЕЂУЈУ ТРУПЕ У АЛБАНИЈИ: Почиње највећа војна вежба на Балкану од Другог светског рата

Foto: Depositphotos

Kako je naveo pukovnik Džozef Skroka, "Albanija je vredan bezbednosni partner NATO od 2009. - kako na regionalnom tako i na globalnom planu", preneo je AP.

Operacije zajedničke logistike u okviru vežbe DIFENDER-Evropa 21 biće održane u luci Draču. Od 26. aprila, američke trupe su raspoređene u još pet vojnih baza u Albaniji i ostaće tamo do 10. juna.

- Ova istorijska misija demonstrira našu sposobnost da budemo strateški bezbednosni partner na zapadu Balkana i u regionu Crnog mora - naveo je Skroka.

Vežba DIFENDER-Evropa je godišnja multinacionalna vežba koju predvode SAD, odbrambenog je karaktera i fokusirana na odvraćanje agresije.

Oko 28.000 vojnika iz SAD i savezničkih i partnerskih snaga iz 26 zemalja sprovodiće gotovo istovremene operacije u više od deset zemalja, od Baltika i Afrike do regiona Crnog mora i Balkana.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja