DIPLOMATSKI RAT SE NASTAVLJA: Ukrajina proteruje ruskog konzula

Novosti onlajn

27. 04. 2021. u 12:47

MINISTARSTVO spoljnih poslova Ukrajine proglasilo je ruskog konzula u Odesi za personu non grata i naložilo mu da napusti Ukrajinu do 30. aprila.

ДИПЛОМАТСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Украјина протерује руског конзула

Foto: pixabay

- Kao odgovor, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine proglašava konzula Generalnog konzulata Ruske Federacije u Odesi nepoželjnom osobom za boravak na teritoriji Ukrajine. On mora da napusti teritoriju Ukrajine do kraja dana 30. aprila 2021. godine - precizira se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

Ministarstvo je takođe uložilo protest u vezi sa proterivanjem zaposlenog u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi.

- Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažan protest u vezi sa objavom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije od 26. aprila da zaposlenog u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi proglasi za personu non grata. Ovaj korak smatramo nastavkom antiukrajinske kampanje koja se odvija u Rusiji i još jednog ispoljavanja neprijateljskih postupaka protiv zaposlenih u diplomatskim institucijama Ukrajine - dodaje se u saopštenju.

Napominje se da ukrajinsko Ministarstvo u potpunosti odbacuje optužbe da se ukrajinski diplomata navodno bavio aktivnostima nespojivim sa diplomatskim statusom.

- Zaposleni u ukrajinskoj ambasadi u Moskvi nije počinio nijednu radnju koja bi prevazilazila njegove diplomatske i konzularne funkcije. Odluka Ministarstva spoljnih poslova Rusije grubo narušava Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, Bečku konvenciju o konzularnim odnosima iz 1963. godine i diplomatsku praksu - ističe se u saopštenju.

Službenik ambasade Ukrajine u Rusiji proglašen je u ponedeljak za personu non grata kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikoljenko izjavio je nakon toga da bi Ukrajina, kao odgovor na proterivanje svog diplomate iz Rusije, uskoro trebalo da objavi recipročnu meru. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)