STOP ZA UVOZ “ŠKODE” I ČEŠKOG PIVA? Posle međusobnog proterivanja diplomata, Prag se suočava sa trgovinskim sankcijama Moskve (FOTO)

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

26. 04. 2021. u 06:00

ČEŠKI predsednik Miloš Zeman je u nedelju pokušao da smiri antirusku histeriju koja samo može da šteti odnosima dve zemlje.

СТОП ЗА УВОЗ “ШКОДЕ” И ЧЕШКОГ ПИВА? После међусобног протеривања дипломата, Праг се суочава са трговинским санкцијама Москве (ФОТО)

Foto: B. V./Printskrin

Zeman je negirao tvrdnje da su na skladištu u selu Vrbetice bili "ruski agenti". On je kazao da u izveštajima kontraobaveštajne službe Češke nema dokaza da su tamo bili ruski agenti.

- Kad se pregledavalo skladište municije u Vrbetici pre eksplozije tamo nije bilo nikakvih eksplozivnih sredstava koje bi neko mogao aktivirati - objasnio je Zeman u televizijskom obraćanju narodu.

Zeman je ranije govorio da je do eksplozije moglo doći zbog neopreznog rukovanja municijom ili je to učinila strana tajna služba. Ipak Zeman je upozoravao da treba sačekati rezultate istrage.

Zemanove reči da u skladištu municije nije bilo agenata GRU, što potvrđuje izveštaj češke kontraobaveštajne službe trebalo bi da smire političku napetost i nervozu koja sada postoji između Praga i Moskve. U Rusiji ponavljaju da je sva ta histerija režirana u Vašingtonu, a bivše sovjetske saveznice, a sada članice NATO bloka, samo šire neprijateljstvo prema Rusima.

Foto: Tanjug

Miloš Zeman

Posle međusobnog proterivanja diplomata u Moskvi i Pragu, u Rusiji razmišljaju i o ekonomskim sankcijama. Trgovinska razmena 2020. iznosila je više od 5,2 milijarde dolara i bila je manja od prethodne godine 43 odsto. Rusija je lani uvezla robe u vrednosti od 2,7 milijardi dolara, a izvezli su u Češku robe za 2,5 milijardi dolara.

TAJLAND PA UKRAJINA

ČEŠKA municija koja se nalazila na skladištu u selu Vrbetice u carinskim papirima je deklarisana kao izvoz za Tajland, ali zapravo je bila namenjena vojsci Ukrajine. Američki list "Njujork tajms" je saznao od vlasnika skladišta da je kompanija EMKO, čiji je vlasnik bugarski trgovac oružjem Jemiljan Gebrejev taj "teret" htela da prebaci u Ukrajinu.

Foto: Arhiva

Dobro upućeni tvrde da "crna lista" još nije sastavljena, a prvo će postradati oni proizvođači bez čije robe Rusija lako može da živi. Prvo bi Moskva mogla da zabrani uvoz češkog piva kao i sirovina za njegovu proizvodnju koje koriste fabrike u Podmoskovlju. Prošle godine su Rusi uvezli češkog piva u vrednosti od 38 miliona dolara. Pivopije neće biti žedne jer od ukupne prodaje piva u Rusiji na češko otpada pet odsto. Rusi uvoze oko deset marki češkog piva. Probleme će imati i fabrike u Rusiji koje po licenci proizvode češko pivo jer će se obustaviti uvoz sirovina iz Češke.

NERAZUMNO

NEMAČKI sajt "Svetska ekonomija" (World Economy) objavio je tekst u kome se ističe da su Česi proterali ruske dipplomate koji nisu ni bili u toj zemlji kada se dogodila eksplozija skladišta u selu Vrbetice. Mandati ruskim diplomatima traju tri do četiri godine, a eksplozija je bila pre sedam godina.

Nemački sajt ističe da se pretpostavlja da su na skladištu bile i protivpešadijske mine češke proizvoidnje koje su starije od dvadeset godina.

"Rosatom" ima u Češkoj svoju fabriku ARAKO koja proizvodi industrijsku armaturu za pravljenje atomskih centrala. Ruska mašinogradnja sarađuje sa češkim fabrikama, pa tako npr.Uralska fabrika građanske avijacije proizvodi po češkoj licenci avione L-410. Holding "Sinara" proizvodi zajedno sa "Škodom" transportna sredstva, a planirala se i zajednička proizvodnja tramvaja. U Češkoj u mestu Mlada Boleslava je veliko skladište rezervnih delova za Grupu "Folksvagen", koja u Kalugi i Nižnjem Novgorodu prodaje modele "škode".

Foto: Printskrin

 

Uzgred rečeno, 23. aprila je Belorusija zabranila uvoz automobila "škoda", jer je ta kompanija još ranije odustala od sponzorisanja Svetskog prvenstva u hokeju koje je trebalo da se održi u Belorusiji.

Foto: EPA

SUSRET PUTIN I BAJDEN U JUNU?

 

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Džo Bajden će se možda sastati u junu, izvestila je agencija RIA, pozivajući se na reči pomoćnika Kremlja Jurija Ušakova. On je, međutim, rekao da još nije doneta čvrsta odluka o tom sastanku, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna