BAJDEN PRIZNAO: Otomanske trupe počinile genocid nad Jermenima

Novosti online

24. 04. 2021. u 18:23

AMERIČKI predsednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

БАЈДЕН ПРИЗНАО: Отоманске трупе починиле геноцид над Јерменима

P.Milošević

Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja“.

​- Svake godine na današnji dan sećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sećamo ih se kako bismo uvek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima - naveo je Bajden.

U saopštenju se podseća da su mnoge jermenske izbeglice tada došle u SAD i da su jermenski imigranti „obogatili Ameriku na nebrojeno mnogo načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju svojih predaka“

Bajden je pozvao i da se „u danu kada žalimo nad prošlošću, gledamo u budućnost, ka svetu koji želimo da izgradimo za našu decu“.

- Svetu koji nije zagađen svakodnevnim zlom fanatizma i netolerancije, gde se ljudska prava poštuju i u kom su svi ljudi u mogućnosti da provedu svoj život u dostojanstvu i bezbednosti.

​- Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina - navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna