ŽESTOK ODGOVOR AKO SE PREĐE CRVENA LINIJA: Najvažnije teme u obraćanju Vladimira Putina Federalnom saboru Rusije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 04. 2021. u 22:35

NADAM se da nikome neće pasti na pamet da u odnosima sa Rusijom pređe crvenu liniju, a gde će ta linija biti određivaćemo mi sami u svakom konkretnom slučaju.

ЖЕСТОК ОДГОВОР АКО СЕ ПРЕЂЕ ЦРВЕНА ЛИНИЈА: Најважније теме у обраћању Владимира Путина Федералном сабору Русије

Foto AP

Ne želimo da palimo mostove, ali ako neko to doživljava kao našu slabost i sam hoće da sruši mostove, mora da shvati da će naš odgovor biti brz, snažan i žestok. Organizatori stranih provokacija koji prete bezbednosti Rusije će zažaliti tako kako nisu davno žalili - kazao je juče Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju Federalnom saboru Rusije, političkoj, kulturnoj, sportskoj i religijskoj eliti zemlje.

On je istakao da je Rusija za mir i slobodu u celom svetu. Putin je i ranijih godina govorio da zahvaljujući jačanju armije i modernizacije naoružanja ona može da zaštiti ne samo sebe nego i svoje najbliže saveznike.

- Do 2024. godine 76 odsto od ukupnog oružja će biti savremeno, a u atomskoj trijadi koja se sastoji od strateških letelica, interkontinetalnih balističkih projektila i nuklearnih podmornica, novih raketa će biti 88 odsto - kazao je Putin. - Strateška interkontinentalna raketa "sarmat" će biti deo našeg naoružanja krajem 2022. godine.

Ta raketa koju ne može da zaustavi nikakav PVO, zameniće čuvene sovjetske rakete "vojvoda".

Ruski predsednik je rekao da još jednom predlažu stranim partnerima da razgovaraju o strateškim atomskim pitanjima, o mogućnostima mirnog saživota jer je Rusija uvek otvorena za široku saradnju.

Putin je stranim državnicima uputio poruku i osmišljenim državnim udarima.

- Možemo misliti šta god o Janukoviču i Maduru, Lukašenku, ali praksa organizovanja državnih udara i političkih ubistava je prešla sve granice - rekao je ruski lider.

Najviše vremena u ovogodišnjem obraćanju Putin je posvetio borbi protiv virusa korona. Pozvao je građane svoje zemlje da se masovno vakcinišu jer je trenutno glavni cilj da se što pre dostigne kolektivni imunitet koji bi bio brana od virusa korona. Ilustrujući dobru organizaciju borbe protiv pandemije Putin je istakao da je pet puta povećan broj kreveta u bolnicama za obolele od kovida. Sada Rusija ima 280.000 ležajeva za zaražene kovidom.

- Rusija mora da napravi moćan sanitarni štit protiv novih epidemija - rekao je Putin i pozvao da se radi na novim lekovima.

Predsednik Rusije je govorio i o svim negativnim posledicama epidemije, o gubitku poslova, povećanju cena i najavio pomoć države za sve pogođene, pogotovu porodicama sa niskim primanjima kao i stimulaciju za parove koji očekuju prinove.

MASKE I TEST

PRE početka Putinovog govora novinari su upozoreni da moraju da nose maske, a prilikom ulaska u dvoranu bili su obavezni da pokažu tri negativna testa na virus korona. Ovog puta je akreditovano 435 novinara, dok ih je lani bilo oko 900. Putinov govor direktno su prenosili glavni TV kanali.

KOMUNISTI I PREDLOG ŽIRINOVSKOG

LIDER komunista Genadij Zjuganov očekivao je da će Putin saopštiti da se priznaju kao države Luganska i Donjecka narodna republika. Putin nije poslušao Žirinovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju