AMERIČKI PRITISAK NA BELORUSIJU: Ništa se neće vratiti u normalu dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima

Novosti online

21. 04. 2021. u 22:34

VAŠINGTONU je potreban ambasador u Minsku, ali dok se ne promeni politika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, stvari se neće vratiti u normalu, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

АМЕРИЧКИ ПРИТИСАК НА БЕЛОРУСИЈУ: Ништа се неће вратити у нормалу док не видимо промене у понашању Лукашенковог режима

Foto: RIA.ru

- Održavamo diplomatske odnose sa vladom Belorusije. Oduvek smo se nadali da će doći do normalizacije ovih odnosa i to i dalje ostaje naš cilj. Prisustvo našeg ambasadora u Minsku je od ključne važnosti sa stanovišta ovih napora - rekao je Prajs na brifingu.

Portparol je dodao da bi povratak američkog ambasadora u Belorusiju omogućilo da se Minsku pošalje „moćan signal“.

- Ništa se neće vratiti u normalu dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima - dodao je on.

Ranije su Sjedinjene Američke Države saopštile da ne priznaju rezultate predsedničkih izbora održanih u Belorusiji u avgustu 2020. godine na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put, ali smatraju da bi prisustvo ambasadora u Minsku odgovaralo interesima Sjedinjenih Američkih Država. Na čelu ambasada dve zemlje su otpravnici poslova, nakon što su Belorusija i SAD 2008. godine opozvale svoje ambasadore.

U martu je savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makejem izjavio da postoji spremnost američkog ambasadora da dođe u zemlju. Međutim, nedavno postavljena za ambasadorku u ovoj zemlji DŽuli Fišer izjavila je u jednom od svojih intervjua da do sada nije mogla da otputuje u Minsk, pošto nije dobila belorusku vizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)