RUSKI AVIONI ZBUNILI NATO: Alajansa nije mogla da identifikuje letelice, nekoliko puta dizala svoje lovce u tri zemlje

Novosti online

21. 04. 2021. u 22:07

LOVCI zemalja NATO-a u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj nekoliko puta su se podizali u vazduh u utorak kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora, saopštila je vojno-vazduhoplovna komanda Alijanse u Nemačkoj.

РУСКИ АВИОНИ ЗБУНИЛИ НАТО: Алајанса није могла да идентификује летелице, неколико пута дизала своје ловце у три земље

Foto: Printscreen

- Naši radari su zabeležili neidentifikovane letelice iznad Baltičkog mora u utorak ujutru - navedeno je u saopštenju.

Kao odgovor na to, Združeni komandni centar komande za vazduhoplovne operacije u Nemačkoj poslao je NATO lovce u region „kako bi presreli i identifikovali“ avione koji su se približavali, precizira se u saopštenju.

- NATO je podigao lovce iz baza u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora 20. aprila - saopštila je komanda.

Alijansa dodaje da je neke avione bilo nemoguće identifikovati pomoću signala transpondera, kao i da nije dostavljen ni plan leta što je „moglo da predstavlja pretnju za bezbednost leta“, uključujući za civilnu avijaciju.

Podsetimo, televizija „Zvezda“ je u utorak prenela da su dva strateška nosača raketa Tu-160 avijacije velikog dometa izvela planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Let je izveden u pratnji posada aviona Su-35s Vazdušno-kosmičkih snaga i Su-27 mornaričke avijacije u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)