BELA KUĆA PROGOVORILA O ATENTATU NA LUKAŠENKA: "SAD nisu umešane u pokušaj prevrata u Belorusiji"

Novosti onlajn

21. 04. 2021. u 20:37

SJEDINJENE Američke Države poriču bilo kakvu umešanost u pokušaj državnog udara u Belorusiji i pripremi za pokušaj atentata na predsednika zemlje Aleksandra Lukašenka, izjavila je portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

БЕЛА КУЋА ПРОГОВОРИЛА О АТЕНТАТУ НА ЛУКАШЕНКА: САД нису умешане у покушај преврата у Белорусији

Foto AP

Na zahtev novinara da komentariše izjave o umešanosti SAD u pokušaj državnog udara u Belorusiji i pokušaj atentata na Lukašenka, Psaki je odgovorila: „Mogu da potvrdim da za to nema nikakvih osnova“.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

Ranije je i predstavnik Stejt departmenta izjavio da Sjedinjene Američke Države negiraju umešanost u zaveru čiji je cilj bio atentat na beloruskog predsednika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (5)

Branko

21.04.2021. 20:55

Ма како да не. То кажете свуда. Шта је било са Југославији, Србијом, Сиријом, Ираком, Либијом.....

prellee

21.04.2021. 21:38

Mada su oni to rekli, ja im ne vjerujem. Oni su štosta radili po svijetu pa i ovo nije nešto novo. Za ovo je izravno kriv Biden, niko drugi. Isto što je za sve kriv Putina i Rusija, sad je isto to uradio Biden.

milovan

21.04.2021. 21:50

Ma da. Nisu ni Kastra hteli ubiti,ni Sadama,ni Gadafija,Ni Slobu,ni predsednika Venecuele. I da ne nabrajam. Nisu ameri,majkemi. I mi kao verujemo. Pa nismo mi sisali vesla.