NOVI POTEZ ČEŠKE PROTIV RUSIJE: Prag poziva saveznike da uvode sankcije Moskvi

Novosti online

19. 04. 2021. u 18:40

PRVI potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček izjavio je da Prag poziva saveznike, uključujući Veliku Britaniju, na solidarnost i traži da razmotre mogućnost proterivanja ruskih diplomata.

НОВИ ПОТЕЗ ЧЕШКЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Праг позива савезнике да уводе санкције Москви

Foto: Piksabej

- Veoma cenimo glas Velike Britanije i čujemo sličnu podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država... Mi, naravno, tražimo solidarnost i ja sam zamolio kolege da razmotre i mogućnost proterivanja drugih ruskih zvaničnika koji su rade na njihovoj teritoriji - rekao je Hamaček u intervjuu za „Skaj njuz“.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

master

19.04.2021. 19:34

Prvi ste uveli sankcije Rusiji i sada vas boli kada vam oni vrate iste, sta ste ocekivali? da ce vam podeliti medalje ili sta drugo, trebali ste se setiti necega iz prvog svetskog rata, jadnici, slusate zapad i kad dobijete po nosu kukate kao prostitutke.