HARI OSTAO U ENGLESKOJ? Isplivali najnoviji podaci - evo zašto princ nije rezervisao povratni let

Novosti online

19. 04. 2021. u 16:40 >> 16:47

PRINC Hari nije rezervisao povratni let za Sjedinjene Države, ali će se vratiti čim bude bio potreban svojoj trudnoj supruzi Megan, rekao je danas izvor blizak paru.

ХАРИ ОСТАО У ЕНГЛЕСКОЈ? Испливали најновији подаци - ево зашто принц није резервисао повратни лет

Foto: EPA

Veruje se da vojvoda od Saseksa želi da ostane u Britaniji kako bi ove nedelje bio prisutan na obeležavanju 95. rođendana kraljice.

Hari je sleteo na Hitrou 11. aprila koristeći "kartu otvorenog tipa" i izolovao se u Frogmor Kotidžu pre nego što je u subotu prisustvovao sahrani svog dede, vojvode od Edinburga u Vindzoru.

Foto: EPA

 

NJegova supruga Megan, koja očekuje njihovo drugo dete, ostala je u njihovom domu u Kaliforniji sa 23-mesečnim sinom Arčijem.

Izvor je rekao da Hari ima "otvorenu kartu" i želi da vidi baku na njen rođendan, ali da mu je "prvi prioritet trudna supruga".

Na sahrani princa Filipa, princ Hari se prvi put susreo sa svojom porodicom posle eksplozivnog intervjua sa Oprom Vinfri koji je emitovan prošlog meseca.

Posle sahrane, Hari je viđen u razgovoru sa bratom princom Vilijamom i verovalo se da su se sreli daleko od televizijskih kamera u zamku Vindzor.

Foto. AP

 

Očekuje se da će se Hari ponovo vratiti u Veliku Britaniju kasnije ovog leta kada otkriva novi spomenik svojoj majci, princezi Dajani, u palati Kensington sa svojim bratom.

Izvori kažu da se nadaju da će događaj 1. jula, koji bi bio Dajanin 60. rođendan, pomoći da se "izleči" njihov odnos nakon Harijevog odvajanja od kraljevske porodice i preseljenja u SAD.

Skromna proslava

Kraljica, koja boravi u Vindzoru sa oko 20 zaposlenih, 21. aprila će napuniti 95 godina, a ovo će biti prvi put posle više od sedam decenija da njen suprug neće biti uz nju. Proslava rođendana obično bi podrazumevala brojne događaje, ali će sve biti svedenije zbog perioda žalosti.

Dok se službeno nacionalno tugovanje završilo juče u osam sati, vraćanjem zastave Unije na puni jarbol na vladinim zgradama, kraljica i njena porodica ostaće u žalosti do četvrtka, dan nakon rođendana.

Neće biti pozdrava topovima kojima se inače obeležava kraljičin rođendan.

Očekuje se da će se kraljica sutradan vratiti redovnim obavezama.

Prošle godine, kraljica je svoj rođendan provela sa princom Filipom i razgovarala sa porodicom preko video poziva zbog ograničenja prouzrokovanih pandemijom.

Zvona u Vestminsterskoj opatiji, gde se kraljica udala i krunisala, prvi put posle više od jedne decenije ostala su nema na njen rođendana, a ni tada nije bilo pozdrava svečanim topovskim salvama, jer je smatrala da to ne bi bilo "primereno“.

Foto: Tanjug/AP

 

Kraljica ima dva rođendana

U Britaniji se rođendani kralja ili kraljice već više od 250 godina službeno ne slave na dan kada su stvarno rođeni.

Tradiciju duplih rođendana ustanovio je kralj DŽordž Drugi 1748. godine. On se rodio u novembru, kada je vreme u Velikoj Britaniji obično loše. Kralj je hteo veliko javno slavlje, ali novembar nije dolazio u obzir.

Pošto njegov pravi rođendan nije bio zgodan za javne svetkovine, odlučio je da ga spoji sa velikom vojnom paradom koja se održava u kasno proleće, po lepom vremenu. Tako je ustanovljena tradicija službenih prolećnih rođendana britanskih monarha.

Kraljičin službeni rođendan obično pada u drugu subotu u junu.

Službeni rođendan se proslavlja javno, velikom vojnom paradom u Londonu. Ta tradicija se održava već 260 godina. U spektakularnoj paradi učestvuje preko 1400 vojnika, 200 konja i 400 vojnih muzičara.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)