"IZMIŠLJENI, ODVRATNI I PRLJAVI FEJK": Zaharova o češkim optužbama Rusije za eksploziju skladišta municije

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 14:10

OPTUŽBE Praga na račun Rusije za eksploziju na skladištu oružja u Vrbeticama 2014. godine je „skrpljena na brzu ruku“, a koraci koji su zatim preduzeti mogu uništiti odnose između dve države, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ИЗМИШЉЕНИ, ОДВРАТНИ И ПРЉАВИ ФЕЈК: Захарова о чешким оптужбама Русије за експлозију складишта муниције

Foto: EPA

- To je apsurd, ludilo današnjice, kada postoji mogućnost da se čujemo, sve operativno pogledamo, proverimo, bavimo se činjenicama. Ali, izgleda da živimo u savremenom svetu, gde ono što je očigledno nije dokaz - rekla je Zaharova.

Po njenim rečima, iza ponašanje Praga „stoje SAD koje upravljaju NATO-om, daju ton čitavom zapadnom informativnom prostoru“.

- Odlično shvatamo da to nije bio izbor ljudi i građana tih država (Češke i Poljske koje su proterale ruske diplomate)… Iza toga stoje političke snage koje se brinu, ne o nacionalnim interesima tih država, već o političkoj narudžbini iz Vašingtona - tvrdi Zaharova.

Odbijanje Praga da otkrije sve detalje eksplozije pokazuju da se radi o fejku.

- To i jeste dokaz da je sva ova istorija – izmišljeni, prljavi i odvratni fejk. Kada se radi o tragičnom slučaju, ljudi, zvanična lica odgovarajućih struktura koriste sve mogućnosti da otkriju pravu istinu - izjavila je Zaharova.

Predstavnica spoljnopolitičkog resora je podsetila na optužbe Londona na račun Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za koje smatraju da su otrovali bivšeg obaveštajca ruske službe GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju. Sami oni su saopštili da su putovali u grad samo kao turisti.

- Tradicionalno voljeni par Petrov-Baškirov u akciji. To je izgleda sigurna karta, džoker, dva džokera. Sve se koristi – svaki mit, fejk, samo da se skrene pažnja sa situacija unutar zemlje - dodala je Zaharpova.

Moskva je povezala proterivanje diplomata sa otkrivenom zaverom oko pokušaja državnog udara u Belorusiji.

Podsetimo, češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije