OGLASILA SE AMERIKA O PLANU ZA ATENTAT NA LUKAŠENKA: Evo šta su rekli o otkriću Federalne službe bezbednosti

Novosti online

18. 04. 2021. u 17:27

SJEDENjENE Američke Države negiraju umešanost u zaveru čiji je cilj bio atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je predstavnik Stejt departmenta.

ОГЛАСИЛА СЕ АМЕРИКА О ПЛАНУ ЗА АТЕНТАТ НА ЛУКАШЕНКА: Ево шта су рекли о открићу Федералне службе безбедности

Foto: Jandeks.ru i Njus.ru

- Videli smo izveštaje u ruskim državnim medijima o navodnoj zaveri protiv Aleksandra Lukašenka, kao i njegove lične izjave u medijima. Bilo kakav nagoveštaj da su američke vlasti stajale iza pokušaja atentata na Lukašenka ili učestvovale u njemu apsolutno nije istinit - istakao je portparol Stejt departmenta.  

Predstavnik Stejt departmenta dodao je da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu svom državljaninu koji je priveden u slučaju pokušaja ubistva predsednika Belorusije.

- Videli smo saopštenja da je u Minsku priveden američki državljanin. Kad god je neki američki državljanin priveden u inostranstvu, spremni smo da pružimo sve potrebne konzularne usluge - precizirao je on.

Prema njegovim rečima, američke vlasti uvek pozivaju sve zemlje da „pažljivo i na osnovu reciprociteta“ postupaju sa licima sa američkim dvojnim državljanstvom, čak i ako nemaju takvu obavezu prema Bečkoj konvenciji.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, koji je zajedno sa ostalim članovima grupe planirao vojni puč 9. maja u Minsku.   

Posle predsedničkih izbora održanih u Belorusiji 9. avgusta 2020. godine, na kojima je šesti put pobedio Aleksandar Lukašenko, koji je, prema podacima Centralne izborne komisije, dobio 80,1 odsto glasova, u zemlji su počeli protesti opozicije, povremeno praćeni neredima.

KGB Belorusije je 11. februara objavio da se situacija u zemlji stabilizovala, vrhunac protesta prošao, a njihova održavanja praktično su prekinuta. Protiv niza beloruskih opozicionih lidera pokrenuti su krivični postupci, uključujući i za pozive na zauzimanje vlasti, stvaranje ekstremističkih grupa i zaveru čiji je cilj preuzimanje državne vlasti na neustavan način.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna