MENADŽERKA ASTRAZENEKE NAJAVILA: Isporučićemo 300 miliona vakcine AstraZeneke EU

Tanjug

18. 04. 2021. u 15:23

MENADŽERKA AstraZeneke u Austriji Sara Volters izjavila je danas da do odlaganja isporuka vakcina AstraZeneke Evropskoj uniji dolazi zbog kompleksnog procesa proizvodnje vakcine i izuzetno velike potražnje zbog pandemije korona virusa.

МЕНАЏЕРКА АСТРАЗЕНЕКЕ НАЈАВИЛА: Испоручићемо 300 милиона вакцине АстраЗенеке ЕУ

Foto: EPA

-Uvereni smo da ćemo ispuniti svoje obaveze da isporučimo 300 miliona doza Evropskoj uniji ove godine- istakla je Voltersova u intervjuu bečkom "Kuriru", preneo je Rojters.

Evropska komisija je prethodno saopštila da će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sledeće faze pandemije, nakon 2022. godine, poručio je potparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovid-19 sa kompanijama "AstraZenaka" i "DŽonson i DŽonson" za narednu godinu.

Voltersova je za "Kurir" rekla i da bi izmenjena verzija vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke, prilagođena borbi protiv varijante korona virusa koja je prvi put pojavila u Južnoj Africi, mogla bi biti spremna do kraja 2021. godine.

Ona je kazala da su studije koje ukazuju da je postojeća vakcina AstraZeneke manje efikasna protiv varijante korona virusa u Južnoj Africi, nedovoljne da bi se doneo konačan zaključak.

-U međuvremenu, AstraZeneka i Univerzitet Okford su započeli sa modifikacijama vakcine za južnoafričku varijantu i očekujemo da će ona biti gotova do kraja godine, ako bude trebalo- rekla je Voltersova za "Kurir".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)