GRADIO PIRAMIDU PREVARE, ZATRPAO SVE NAJMILIJE: Bernard Mejdof, tvorac najveće Poncijeve šeme u istoriji, preminuo u mukama

Dubravka Savić

17. 04. 2021. u 23:16

MNOGO primera pokazuje zbog čega se gramzivost svrstava među sedam "smrtnih grehova", ali jedan od najslikovitijih sažima se u imenu Bernarda Mejdofa. Američki finansijer i osuđeni prevarant, tvorac najveće svetske Poncijeve šeme, preminuo je, teško bolestan, u zatvorskoj bolnici, dve nedelje uoči 83. rođendana.

ГРАДИО ПИРАМИДУ ПРЕВАРЕ, ЗАТРПАО СВЕ НАЈМИЛИЈЕ: Бернард Мејдоф, творац највеће Понцијеве шеме у историји, преминуо у мукама

Mejdof dobio 150 godina zatvora / Foto AP

Lakomi tvorac najveće finansijske piramidalne prevare u istoriji, koji se obogatio ojadivši 37.000 lakovernih za blizu 65 milijardi dolara, iza sebe je ostavio suprugu Rut, već ožalošćenu pošto je, zajedno s Mejdofom, dočekala tragičnu smrt njihova oba sina.

Amerikanac jevrejskog porekla, nekadašnji predsednik njujorške berze "Nasdak", Mejdof je 1960. osnovao berzansko brokersko društvo, koje je na kraju preraslo u "Bernard L. Mejdof" Investment sekjuritis. Uživao je veliki ugled kao čelnik jedne od vodećih firmi na Volstritu, dok je, u stvari, decenijama vešto zaobilazila "specijalizovane" firme direktnim izvršavanjem narudžbi od maloprodajnih brokera.

Lista Mejdofovih žrtava rasla je iz dana u dan. Među njima nije bilo samo bogataša, već i uglednih banaka i drugih finansijskih institucija u 136 zemalja, na svim kontinentima. Među njegovih 37.000 klijenata je bio jevrejski fond za zdravstveno osiguranje sa Long Ajlenda, ali i korejski penzioni fond za nastavnike.

Među onima koje je Mejdof ojadio su čuveni holivudski reditelj Stiven Spilberg, glumac Kevin Bejkon, njujorški biznismen i vlasnik bejzbol kluba Mets Fred Vilpon, te Karl Šapiro, tekstilni magnat, lični Mejdofov prijatelj, kome je olakšao novčanik za preko 500 miliona dolara. Pored brojnih dobrotvornih jevrejskih ustanova, među kojima je i fondacija najslavnijeg lovca na naciste, nobelovca Elija Vizela, u Mejdofovu mrežu su se uplele i desetine čuvenih banaka i osiguravajućih društava, kao što su Sosijete ženeral, HSBC, holandski "Fortis", španski "Santander", koji su tako proćerdali desetine milijardi dolara klijenata.

PONCIJEVA ŠEMA ZA LAKOVERNE

PONCIJEVA šema je piramidalna prevara koja je dobila ime po Amerikancu italijanskog porekla, bankaru i prevarantu Čarlsu Ponciju, koji je dvadesetih godina prošlog veka prevario na stotine ulagača. No, i dalje je ostala jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih prevara koja počinje kada "preduzetnik" objavi da ima veoma profitabilan posao koji garantuje visoke prihode. Investitori daju zajmove na kratko vreme, uz obećanje visokih prihoda od kamata.

Po isteku pozajmice "preduzetnik" nudi da ulagačima vrati novac i kamatu, ili još veći profit, ako nastave da investiraju. Onima koji ne žele dalje da "investiraju" isplaćuje se na licu mesta, od novca dobijenog od drugih. No, to podiže "rejting" navodnih investicija, pa se većina polakomi i ostavi novac "preduzetniku".

U firmi je Mejdof zaposlio svog brata Pitera Mejdofa kao generalnog direktora, Piterovu kćerku Šejnu Mejdof, kao službenika za pravila i poštovanje zakona i advokata, ali i njegove sada pokojne sinove Marka i Endrjua. Familija Mejdof je zgrtala bogatstvo, sve dok opaka piramidalna šema, kakve se s gorčinom sećaju i srpske "štediše" koje su ojadili gazda Jezda i Dafina, pukla upravo u istoj toj porodici.

Mejdof je uhapšen 11. decembra 2008. godine pošto su ga policiji predala njegova dva sina. Mark i Endrju su 10. decembra 2008. godine vlastima rekli da im je otac priznao da je jedinica za upravljanje imovinom njegove firme masivna Poncijeva šema za koju je, kako su preneli policiji, rekao da je "jedna velika laž". Sledećeg dana, agenti FBI uhapsili su Mejdofa i optužili ga za prevare sa hartijama od vrednosti. Od tog trenutka Mejdofova piramida počela je da se ruši i zatrpava Mejdofov svet.

Mejdof se 12. marta 2009. godine izjasnio krivim za 11 saveznih krivičnih dela i priznao da je svoj posao upravljanja bogatstvom pretvorio u ogromnu Poncijevu šemu. Rekao je da je započeo Poncijevu šemu početkom devedesetih, ali američki savezni istražitelji veruju da je prevara započela već sredinom osamdesetih. Mejdof je 29. juna 2009. godine osuđen na maksimalnu kaznu od 150 godina zatvora. NJegov brat Piter je osuđen na 10 godina zatvora.

Kada je Mejddof uhapšen, Francuz aristokratskog porekla i šef njujorškog investicionog fonda AIA Rene Tijeri Mažon de la Viluš je oduzeo sebi život u svojoj kancelariji na Menhetnu, pošto je procenio da je kladeći se na Mejdofa prokockao preko milijardu dolara svojih klijenata, mahom pripadnika evropskog visokog društva. To je bio tragični nagoveštaj najtežeg udarca koji je usledio.

Mejdofov sin Mark se ubio decembra 2010. godine, na drugu godišnjicu hapšenja oca, kada je imao 46. godina. Drugi sin Endrju preminuo je 2014. godine od najtežeg oblika kancera, limfoma, u 48. godini.

Tvorac najveće Poncijeve šeme u istoriji, preminuo je u američkom Saveznom medicinskom centru Butner, u Severnoj Karolini, pošto je sud odbio njegovo oslobađanje, uprkos terminalnoj bolesti bubrega.

PODSMEH ZA INSPEKTORE

AMERIČKA Komisija za hartije od vrednosti prethodno je sprovela više istraga o njegovoj poslovnoj praksi, ali nije otkrila ogromnu prevaru. Mejdof je priznao da je malo nedostajalo da njegova prevara bude otkrivena 2003. godine, ali su inspektori "uprskali": "Nisam mogao da verujem. Nisu čak ni prekontrolisali moju berzansku evidenciju, podsmehnuo se Medof 'nesposobnim' inspektorima."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)