AMERIČKI POKUŠAJ PROPAO U STARTU: Direktor najveće ruske banke otkrio da li će nove sankcije imati ozbiljne posledice za ekonomiju

Novosti online

15. 04. 2021. u 22:02

NOVE američke sankcije na državni dug Rusije neće dovesti do ozbiljnih posledica za ekonomiju, program zaduživanja će biti realizovan, smatra direktor „Sberbanke“ German Gref.

АМЕРИЧКИ ПОКУШАЈ ПРОПАО У СТАРТУ: Директор највеће руске банке открио да ли ће нове санкције имати озбиљне последице за економију

Foto AP

- Današnje sankcije neće dovesti do ozbiljnih negativnih posledica po nas. Uvek pravimo balans između programa zaduživanja i naših mogućnosti. Bez obzira na to kakva će biti situacija na inostranim tržištima, mi ga možemo realizovati. Izgleda da je situacija optimističnija, između ostalog i za budžet. Zato u ovoj situaciji ne vidim većih problema - rekao je Graf novinarima.

Direktor „Sberbanke“ je podsetio da su trenutno uvedene sankcije u skoro svim sferama i Rusija je naučila da se brzo adaptira na ove uslove.

- Da su SAD uvele sankcije na ceo državni dug, to ne bi bile sankcije protiv ruske države, već protiv njihovih investitora. Zato su sankcije bile uvedene samo za novi dug, što je racionalan pristup, jer u protivnom slučaju bi nastala panika i inostrani investitori bi počeli da prodaju akcije. Za ruske investitore bi se stvorila dobra mogućnost da ih kupe po velikom popustu - zaključio je Gref.

SAD su uvele danas nove sankcije Rusiju kojim se zabranjuje američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)