CIA O POERKLU KORONE: Ne isključuju migućnost da je virus "pobegao" iz laboratorije u Vuhanu

D. D. S.

15. 04. 2021. u 16:18

Američke obavještajne službe ne isključuju mogućnost incidenta u kineskoj laboratoriji kao objašnjenje početka epidemije virusa korona u Vuhanu. Tezu da je virus izašao iz laboratorije podržavao je i bivši američki predsednik Donald Tramp, dok je Kina uvek negirala takvu mogućnost.

ЦИА О ПОЕРКЛУ КОРОНЕ: Не искључују мигућност да је вирус побегао из лабораторије у Вухану

Foto: Depositphotos

- Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvetlilili - rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

Istakao je, istovremeno, da je "jasno nama i našim stručnjacima da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj saradnji" sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

U izvještaju objavljenom krajem marta, stručnjaci SZO su ocenili "izuzetno malo verovatnom" teoriju po kojoj bi virus pobegao iz Instituta za virologiju u Vuhanu, gradu gde se prvi put pojavio krajem 2019. godine. Ali, direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je posle toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci preneli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za vreme posete Kini.

- Obavještajna zajednica ne zna tačno gde, kada, ni kako je virus prvi put prenet - rekla je direktorka obavještajne službe Avril Hajns pred senatskim odborom. Ona je govorila o dve moguće teorije koje bi mogle objasniti porijeklo korona virusa - kontakt čoveka sa zaraženim životinjama, ili laboratorijski incident.

Dodala je da nastavlja da se raditi na tom pitanju i prikupljaju informacije, kako bi se došlo do pojašnjenja porekla pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista