KAKO ĆE UKRAJINA UVUĆI RUSIJU U RAT: Patrušev objasnio šta se dešava iza kulisa vojnih vežbi i zapadne podrške

Novosti online

14. 04. 2021. u 15:57

KAKO bi započeli vojna dejstva protiv Krima Ukrajinci mogu organizovati provokaciju, rekao je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, piše RIA Novosti.

КАКО ЋЕ УКРАЈИНА УВУЋИ РУСИЈУ У РАТ: Патрушев објаснио шта се дешава иза кулиса војних вежби и западне подршке

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine/Printscreen

Govoreći u Sevastopolju na sastanku o nacionalnoj bezbednosti poluostrva podsetio da nova vojna strategija Ukrajine direktno definiše Rusiju kao neprijatelja.

- Koketirajući sa novom američkom administracijom, Kijev je spreman da se upusti u vojne avanture, uprkos sve goroj ekonomskoj situaciji zemlji... Razlog za početak neprijateljstava mogu biti provokacije koje bi Ukrajina organizovala uz podršku SAD, koje bi rezultirale smrću vojnog osoblja i gubitkom vojne opreme - upozorio je sekretar Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, "neprijateljske i destruktivne akcije protiv Rusije moraju se odmah suzbiti, a krivci se privesti pravdi." Patrušev je primetio da su se u Ukrajini, uz podršku zapadnih zemalja, pojavili centri za obuku diverzantskih i izviđačkih grupa, koji, moguće, pripremaju terorističke napade u Rusiji i drugim zemljama.

Sekretar Saveta bezbednosti je takođe rekao da su SAD poslednjih dana u Ukrajinu poslale najmanje pet vojno-transportnih aviona.

- Oni javno govore da su nezainteresovani za sukob, ali zapravo daju novac za naoružavanje ukrajinske vojske, povećavaju prisustvo brodova u Crnom moru i planiraju seriju zajedničkih vežbi - dodao je on.

Patrušev je naglasio da Sjedinjene Države snabdevaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem, obučavaju vojno osoblje, intenziviraju obaveštajne aktivnosti u krimskom pravcu koristeći avione i radio elektronska sredstva.

Izjave sekretara Saveta bezbednosti dolaze u svetlu početka velikih vojnih vežbi Oružanih snaga Ukrajine u blizini granice sa Krimom. Prema planu vežbe, lažna neprijateljska tenkovska jedinica, uz podršku pešadije, pokušala je da probije odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine. Da bi se tome suprotstavili, u bitku su uvedene rezervna rezerva i protivtenkovska artiljerija, uključujući bateriju od 100 mm topova MT-12 "Rejpier".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)