FRANCUSKA OBUSTAVILA LETOVE SA BRAZILOM: Pariz doneo odluku zbog katastrofalne epidemiološke situacije

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

14. 04. 2021. u 00:39

FRANCUSKA je od ponoći između utorka i srede obustavila sve avionske letove u oba pravca koji je povezuju s Brazilom. Ovu meru je prethodno u skupštini pred poslanicima saopštio premijer Žan Kasteks. Zabrana će ostati na snazi – do daljnjeg.

ФРАНЦУСКА ОБУСТАВИЛА ЛЕТОВЕ СА БРАЗИЛОМ: Париз донео одлуку због катастрофалне епидемиолошке ситуације

Foto: D. Balšić

Razlog za to je katastrofalna epidemiloška situacija u Brazilu izazvana lokalnim sojem stručno nazvanim P1. Smatra se zaraznijim i smrtonosnijim od osnovne varijante virusa.

Od mere zabrane izuzeta su samo dva leta "Er Fransa" koji iz Brazila stižu u Francusku u sredu ujutro. Do sada su u proseku iz Brazila u Francusku stizala dva leta dnevno, čiji putnici su bili u obavezi da pokažu negativan test i da se samoizoluju deset dana. Mnogi su ovu meru smatrali nedovoljnom, u trenutku dok brazilski soj, kao i južnoafrički, pokazuje određenu imunološku otpornost na vakcine, za razliku od britanskog.

Državni savet Francuske smatra da svi Francuzi imaju ustavno pravo slobode kretanja i vraćanja u zemlju, pa će se zbog toga, do poboljšanja situacije, najverovatnije organizovati specijalni letovi iz Brazila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)