U CRNOM MORU POSTALO TESNO: Sjedinjene Države odlučile da pošalju svoje ratne brodove u vode oko Krima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 04. 2021. u 21:28

MORE oko Krimskog poluostrva biće uskoro tesno za sve ratne brodove koji će tamo biti, pa realno postoji opasnost da se dogodi neki incident. Šaljući vojne brodove u Crno more Amerikanci provociraju Rusiju, smatraju u Moskvi. Posle odluke SAD da pošalju dva ratna broda u Crno more, Rusija je odlučila da prebaci plovila Kaspijske flotile u Crno more.

У ЦРНОМ МОРУ ПОСТАЛО ТЕСНО: Сједињене Државе одлучиле да пошаљу своје ратне бродове у воде око Крима

Kaspijsku flotu Rusi prebacuju u Crno more / Arhiva

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov je izjavio da se Amerikanci igraju živcima Rusa, pa je zato pozvao SAD da njihovi brodovi budu što dalje od obale Krima. On smatra da američki vojni brodovi nemaju šta da rade u blizini ruskih granica. Rjapkov upozorava Vašington da je rizik od incidenata u Crnom moru vrlo visok i zato je u interesu Amerikanaca da budu što dalje od obale Krima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da ovu američku vojnu aktivnost prati "agresivna retorika". A na pitanje koje Amerikanci postavljaju: "Šta Rusi rade na granici sa Ukrajinom?", Lavrov je odgovorio: "To je naša teritorija i mi po njoj možemo da se krećemo kako hoćemo".

Istovremeno, Lavrov smatra da je mnogo važnije da Amerikanci objasne šta oni rade hiljade kilometara daleko od svoje teritorije. Ove godine će Amerikanci i saveznici održati sedam zajedničkih vojnih vežbi u Ukrajini.

- Severnoatlantska alijansa nije izmenila svoju poziciju i podržavaće Ukrajinu da bi sačuvala teritorijalnu celovitost - izjavio je u utorak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Stoltenberg je ponovio da članice NATO neće priznati pripajanje Krima Rusiji. On je istakao i da će zapadna alijansa, a ne Moskva, odlučiti o prijemu Ukrajine u taj vojni savez.

Zbog toga što je svestan da nema šansi da pobedi u ratu sa Rusijom predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski moli predsednika SAD DŽozefa Bajdena da ih prečicom prime u NATO. Ali da bi Ukrajina postala članica NATO, moraju da glasaju za nju sve članice, a zasad konsenzusa nema.

U Kijevu su zabrinuti jer kako kažu u predsedničkoj administraciji Ukrajine, Rusija je koncentrisala na istočnoj granici Ukrajine oko 40.000 vojnika i isto toliko je ruskih vojnika na Krimu.

FORMULA

- Treba nam više oružja i podrška za ulazak u NATO jer tamo važi formula "ako neko napadne jednu članicu, svi moraju da je brane" - objašnjava Zelenski šta očekuje od Bajdena. U Kijevu tvrde da je njihova armija već prihvatila 292 standarda NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)