ANGELIN NASLEDNIK JOŠ U SENCI: Nemački demohrišćani vode ljutu bitku sa sestrinskom strankom iz Bavarske

I. STANOJEVIĆ

13. 04. 2021. u 06:40

USKOMEŠANA nemačka politička scena juče je dodatno uzavrela, jer se izvršni odbor Hrišćansko-demokratske unije (CDU), očekivano, velikom većinom priklonio svom lideru Arminu Lašetu (60), koji je sada dobio snažan vetar u leđa da bude i zvanično promovisan u kandidata konzervativaca na parlamentarnim izborima u septembru.

АНГЕЛИН НАСЛЕДНИК ЈОШ У СЕНЦИ: Немачки демохришћани воде љуту битку са сестринском странком из Баварске

Foto: AP

Njegov rival Markus Zoder, bavarski premijer i šef sestrinske stranke CSU, moraće, ako ne odustane od namere da postane kandidat, da pređe neuporedivo veću "uzbrdicu".

Generalni sekretar demohrišćana Paul Cimija izjavio je juče da "CDU podržava Lašeta kao kandidata konzervativaca za kancelara Nemačke na saveznim izborima". I siva eminencija nemačke CDU scene, Volfgang Šojble, poslednjih godina predsednik Bundestaga, založio se za Lašeta. Kako je objasnio premijer pokrajine Hesen, Folker Bufije, "podržali smo Lašeta bez zadrške, ali nismo doneli nikakav zaključak, tako nešto nije ni najavljeno, ni planirano".

Bavarski premijer Markus Zoder (54), koji je svoje aspiracije za ulazak u kancelarsku trku objavio tek minulog vikenda ima, naravno, podršku svoje stranke Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije demohrišćana Merkelove. Dvojac CDU-CSU, koji je u Bundestagu zastupljen zajedničkim poslaničkim klubom, daje jednog kandidata za kancelara.

"ZVEČEĆE" IDEJE

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) obelodanila je zahtev za "Degzitom", odnosno, izlaskom zemlje iz EU. I uoči prethodnih parlamentarnih izbora, 2016. godine, AfD je osipanje članstva i simpatizera pokušala da zaustavi "zvečećom" idejom, koja je naposletku propala. Radilo se, tada, o zahtevu za izlazak Nemačke iz NATO.

Zoder je, međutim, juče inkasirao i podršku berlinske ekspoziture CDU, što je, političkim rečnikom "neprirodno", ali, ne i neočekivano. Predsednik pokrajinskog odbora Kaj Vegner istakao je da je "Zoder uspešan krizni menadžer, u koga građani imaju više poverenja". On bi, bez sumnje, poneo titulu prvog nemačkog kancelara iz redova CSU, kad bi građani birali direktno.

Domaći mediji komentarišu da je juče iz Berlina ka Minhenu poslata poruka da se od CSU, kao mlađe, poslušne sestrinske partije, očekuje da se njen lider sam povuče i prepusti Lašetu ceo teren. Zoder bi tako postao političar koji lične ambicije podređuju stranačkim. Zoder je nagovestio tu mogućnost, izjavivši u nedelju da "se stavlja na raspolaganje ako ga prezidijum CDU bude podržao".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024