NEMCI SPREMNI NA VAKCINACIJU SPUTNJIKOM VE: Više od polovine stanovnika želi rusku vakcinu

Novosti online

08. 04. 2021. u 20:49

НЕМЦИ СПРЕМНИ НА ВАКЦИНАЦИЈУ СПУТЊИКОМ ВЕ: Више од половине становника жели руску вакцину

Foto: EPA

VIŠE od polovine stanovnika Nemačke spremno je da se vakciniše ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), prenosi list „Handelsblat“ pozivajući se na istraživanje agencije „Jugov“ (Yougov).

Kako se navodi u istraživanju, 55 odsto anketiranih izrazilo je spremnost da se vakciniše ruskom vakcinom kada ona bude registrovana u Evropskoj uniji. Još 19 odsto izjavilo je da bi odbilo takvu mogućnost, 14 odsto bilo je neodlučno, a 12 odsto je reklo da generalno ne želi da se vakciniše. Pri tome, list nije naveo detalje o broju učesnika istraživanja i vremenu njenog sprovođenja.

Početkom marta anketa kompanije „Forsa“ za medijsku grupu „RTL“ pokazala je da je 57 odsto građana spremno da se vakciniše vakcinom „Sputnjik Ve“, dok je u februarskom istraživanju takvo mišljenje izrazilo 45 odsto ispitanika.

U sredu je Ministarstvo zdravlja Bavarske potpisalo memorandum o namerama sa Ruskim fondom za direktne investicije o mogućim isporukama vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ u ovaj nemački region region. Prema rečima bavarskog premijera Markusa Zodera, ukoliko vakcina bude registrovana, Bavarska već u julu može primiti do 2,5 miliona doza. Za godinu dana u Bavarskoj bi mogla da se pokrene proizvodnja vakcine u fabrici „R-Pharm Germany“, rekao je ministar zdravlja Klaus Holetček.

Nakon toga, još nekoliko saveznih država izrazilo je spremnost da nabavi „Sputnjik Ve“. Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Brandenburg su najavili spremnost da započnu pregovore sa Moskvom o nabavci i proizvodnji vakcina, a u Rajni-Falzu smatraju da bi time trebalo da se bavi savezna vlada, ali napominju da bi im bilo drago da EMA odobri „Sputnjik Ve“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dovla

09.04.2021. 18:40

Gotovo je....Krece uskoro definitivno rat u Ukrajini samo da bi Ameri sprecili Ruse da prodaju Švabama vakcine i gas preko severnig toka.