DŽONSON SE HITNO OGLASIO ZBOG HAOSA U IRSKOJ: Britanski premijer zabrinut zbog nasilja, napadnuta policija u Belfastu (VIDEO)

Tanjug

08. 04. 2021. u 00:57

ЏОНСОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ЗБОГ ХАОСА У ИРСКОЈ: Британски премијер забринут због насиља, нападнута полиција у Белфасту (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo

BRITANSKI premijer Boris DŽonson izjavio je večeras da je duboko zabrinut zbog scena nasilja u Severnoj Irskoj, gde je grupa mladih u probritanskom području Belfasta otela i zapalila autobus i napala policiju kamenjem.

DŽonson je na Tviteru naveo da je posebno zabrinut zbog napada na Policijsku službu Severne Irske, jednog vozača autobusa i jednog novinara, prenosi Rojters.

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalila je oteti autobus i napala policiju kamenjem u najnovijem u nizu nasilnih akcija započetih prošle nedelje u Severnoj Irskoj.

- Način da se prevaziđu razlike je dijalog, a ne nasilje ili kriminal - poručio je DŽonson.

Više desetina policajaca ranjeno je u noćnom nasilju koje je uključivalo paljenje automobila i bacanje molotovljevih koktela na policiju, navodi Rojters.

Do nasilja dolazi usred rastuće zabrinutosti mnogih u pro-britanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva koje su rezultat britanskog izlaska iz Evropske unije.

Probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) ukazala je na prošlogodišnju odluku policije da ne progoni irske nacionaliste Šin Feina zbog velike sahrane kojom su prekršene antipandemijske mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)