PAŠINJANINU PUTIN VAŽNIJI OD BAJDENA: Premijer Jermenije kod ruskog predsednika

B.VLAHOVIĆ

07. 04. 2021. u 18:52

ПАШИЊАНИНУ ПУТИН ВАЖНИЈИ ОД БАЈДЕНА: Премијер Јерменије код руског председника

Foto: Kremlin.ru

DOLAZAK jermenskog premijera Nikolaja Pašinjana u Moskvu gde je danas razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom, u Jerevanu mnogi doživljavaju kao početak predizborne kampanje.

Pašinjan će krajem aprila dati ostavku da bi mogao početi izborni proces a parlamentarni izbori će se održati 20 juna.

Svestan da sporna pitanja sa Azerbejdžanom može da reši samo uz pomoć Putina Pašinjan je doputovao u Moskvi jer na njega predsednik SAD DŽozef Bajden - ne obraća pažnju.

Glavna tema razgovora Putina i Pašinjana je bila situacija u Nagornom Karabahu ali se razgovaralo i o saradnje dve države. Jedna od tema bilo je pitanje uspostavljanja saobraćaja između Jermenije i Azerbejdžana. Za sada postoje razlike u stavovima jer Jermeni već sada predlažu da se razblokira pruga Jerevan-Tbilisi-Baku.

Jermeni se žale da Baku ne ispunjava svoje obaveze oko zarobljenika. Iako je dogovorena razmena po formuli "svi za sve" Azerbejdžan i dalje ne pušta više od 140 zarobljenih Jermena.Na drugoj strani Jermeni su oslobodili sve zarobljene Azerbejdžance.

Do 2018. kada je došao na vlast, Nikola Pašinjan je bio protiv jačanja veza sa Rusijom, već se zalagao za potpuno okretanje Zapadu. Ali sada, sada je Pašinjan za jačanje ruske baze u Jermeniji.

Jermeniju muči hronična besparica. Obećanu pomoć i investicije od Amerike nisu dobili i sada pokušavaju da se ponovo vrate u zagrljaj starom savezniku Rusiji.

U intervjuu ruskim novinarima uoči dolaska u Moskvu premijer Pašinjan je kazao da je Jermenija jako zainteresovana za kupovinu ruskog oružja, pre svega lovaca SU-30SM.

Krajem februara Pašinjan je izjavio da su se ruski raketni sistemi pokazali neefikasnim u poslednjem ratu u Karabahu. Posle toga su ga ismejali njegovi generali jer Iskanderi nisu bili ni korišćeni. Pašinjan je tada tražio i da načelnik generalšta podnese ostavku, ali je on to odbijao. Došlo je do velike političke krize, protesta na ulicama i Pašinjan je odlučio da se održe vanredni parlamentarni izbori 20. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)