UKRAJINSKI DIVERZANTI STIGLI NA LINIJU FRONTA: Komandir narodne milicije se oglasio, spremni su na sve da odbrane Donbas

Novosti online

07. 04. 2021. u 17:20

УКРАЈИНСКИ ДИВЕРЗАНТИ СТИГЛИ НА ЛИНИЈУ ФРОНТА: Командир народне милиције се огласио, спремни су на све да одбране Донбас

Foto: AP Photo/Sergei Grits

IZJAVE o ofanzivi Kijeva u Donbasu predstavljaju „dizanje tenzije“, kaže ukrajinski vice-premijer Aleksej Reznjikov i dodaje da se Kijev bavi tim pitanjem na politički i diplomatski način.

Istovremeno, u Donjeckoj Narodnoj Republici optužuju ukrajinske snage da pripremaju diverzije duž linije razdvajanja u Donbasu.

- Oni dižu tenzije i na okupiranim teritorijama, navodno, Ukrajina će početi ofanzivu. Pokušavaju na taj način da podignu borbeni duh u rovovima. A zapravo mi pokušavamo da političko-diplomatskim putem postignemo oslobađanje naših ljudi i naših teritorija - rekao je ukrajinski ministar za privremeno okupirane teritorije.

S druge strane, zamenik šefa Narodne milicije samoproglašene DNR Eduard Basurin izjavio je da ukrajinske snage spremaju diverzije duž kontakt-linije.

Kako je rekao, prema informacijama do kojih su došli, u oblast je stigla grupa stručnjaka za diverzije iz sastava 8. puka specijalnih snaga s ciljem izvođenja sabotaža, kao što je miniranje na daljinu ili upotreba bespilotnih letelica opremljenih eksplozivnim napravama.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Ranije danas, lider samoproglašene DNR Denis Pušilin je izjavio da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

S druge strane, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Iz Kremlja su danas s tim u vezi poručili da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima, gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)