NEMCIMA PORASLI ŠTEDNI RAČUNI: Kriza zbog pandemije virusa korona smanjila tražnju za gotovinom

D. D. S.

07. 04. 2021. u 15:44

НЕМЦИМА ПОРАСЛИ ШТЕДНИ РАЧУНИ: Криза због пандемије вируса корона смањила тражњу за готовином

Foto: Depositphotos

EKONOMSKA kriza usled pandemije virusa korona u Nemačkoj je proizvela paradoksalnu posledicu - mnogi građani najjače evropske ekonomije imaju na računu znatno više novca nego pre početka pandemije.

Prema pisanju nemačke štampe, podaci Bundesbanke govore da su od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona evra.

U najnovijoj ekonomskoj prognozi Institut Ifo iz Minhene povećanje ušteđevine u 2020. godini procenjuje na 100 milijardi evra, uz projekciju da će ta suma u prvom kvartalu nastaviti da raste.

Tokom pandemije kovida znatno manje ljudi je podizalo i gotovinu sa bankomata.Potražnja za gotovinom je opala je za 75 procenata, pa su hiljade njih već isključene iz upotrebe, a nekoliko stotina je i demontirano. Banke su takođe zabeležile značajan pad potražnje za gotovinom, između 10 i 15 procenata.

Istina, neki su se u početku bojali da možda neće biti dovoljno gotovine tokom pandemije, ali kada su im se sumnje pokazale neosnovanim, potražnja se normalizovala, navodi "Velt am zontag".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)