NEMCIMA PORASLI ŠTEDNI RAČUNI: Kriza zbog pandemije virusa korona smanjila tražnju za gotovinom

D. D. S.

07. 04. 2021. u 15:44

EKONOMSKA kriza usled pandemije virusa korona u Nemačkoj je proizvela paradoksalnu posledicu - mnogi građani najjače evropske ekonomije imaju na računu znatno više novca nego pre početka pandemije.

НЕМЦИМА ПОРАСЛИ ШТЕДНИ РАЧУНИ: Криза због пандемије вируса корона смањила тражњу за готовином

Foto: Depositphotos

Prema pisanju nemačke štampe, podaci Bundesbanke govore da su od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona evra.

U najnovijoj ekonomskoj prognozi Institut Ifo iz Minhene povećanje ušteđevine u 2020. godini procenjuje na 100 milijardi evra, uz projekciju da će ta suma u prvom kvartalu nastaviti da raste.

Tokom pandemije kovida znatno manje ljudi je podizalo i gotovinu sa bankomata.Potražnja za gotovinom je opala je za 75 procenata, pa su hiljade njih već isključene iz upotrebe, a nekoliko stotina je i demontirano. Banke su takođe zabeležile značajan pad potražnje za gotovinom, između 10 i 15 procenata.

Istina, neki su se u početku bojali da možda neće biti dovoljno gotovine tokom pandemije, ali kada su im se sumnje pokazale neosnovanim, potražnja se normalizovala, navodi "Velt am zontag".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!