"AKO UKRAJINA KRENE, NE ZNAMO GDE ĆEMO SE ZAUSTAVITI!" Donjeck žestoko zapretio Kijevu

Novosti online

07. 04. 2021. u 13:21

АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ, НЕ ЗНАМО ГДЕ ЋЕМО СЕ ЗАУСТАВИТИ! Доњецк жестоко запретио Кијеву

Foto: Depositphotos/Printscreen

LIDER samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

- Postoji želja da se oslobode teritorije (Donbasa, koje su pod kontrolom Kijeva), Rusi koji se sada nalaze u neuporedivim uslovima... Ali rat je strašan...Učinićemo sve što možemo da ne započne veliki rat, ali ukoliko Ukrajina napravi taj korak, niko ne zna gde ćemo se zaustaviti - rekao je Pušilin.

Kasnije je portparol delegacije DNR na pregovorima o rešavanju sukoba u Donbasu Vladislav Moskovski potvrdio da će se danas održati vanredna video-konferencija kontakt-grupe za Donbas, koju je predložio Kijev.

- Rešenje aktuelne krize može se ogledati samo u konkretnim akcijama usmerenim na neutralisanje opasnosti od dalje eskalacije sukoba tako što će Ukrajina ispuniti svoje obaveze u skladu sa svim Minskim sporazumima. Nadamo se da ćemo postići konkretna i jasna rešenja aktuelne situacije - istakao je Moskovski.

Prethodna sednica kontakt-grupe održana je 31. marta.

Prethodno je Pušilin saopštio da je situacija na kontakt-liniji u Donbasu i dalje izuzetno nemirna i da se pogoršava. Takođe je ukazao na gomilanje tehnike i ljudstva ukrajinskih snaga kod kontakt-linije u Donbasu. 

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio da je reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu razočaravajuća. On je optužio Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)