PUTIN PRIMA PAŠINJANA: Premijer Jermenije krenuo u predizbornu kampanju od Kremlja

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin srešće se danas u Moskvi sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom. Glavna tema razgovora biće situacija u Nagornom-Karabahu, ali će se razgovarati i o saradnji dve države.

ПУТИН ПРИМА ПАШИЊАНА: Премијер Јерменије кренуо у предизборну кампању од Кремља

foto: Kremlin.ru

Jedna od tema razgovora biće pitanje uspostavljanja saobraćaja između Jermenije i Azerbejdžana. Za sada postoje razlike u stavovima Jerevana i Bakua kako da se otvore putevi. Jermeni već sada predlažu da se razblokira pruga Jerevan-Tbilisi-Baku.

Prošlogodišnji rat u Karabahu kao da je otreznio onaj deo prozapadnih jermenskih političara na čelu sa Nikolom Pašinjanom koji su očigledno shvatili da od Amerike i Zapada osim verbalne podrške ne mogu da očekuju konkretnu pomoć. Zato se sada ponovo govori o "integracijskim procesima Jermenije i Rusije".

Do 2018 kada je došao na vlast Nikola Pašinjan i njegovi istomišljenici su bili protiv jačanja veza sa Rusijom, već su bili za potpuno okretanje Zapadu. Sada je Pašinjan za jačanje ruske baze u Jermeniji.

Jermeniju muči hronična besparica i sada pokušava da pronađe mogućnosti da podigne svoju privredu. Obećanu pomoć i investicije od Amerike nisu dobili i sada pokušavaju da se ponovo vrate u zagrljaj starom savezniku Rusiji.

U intervjuu ruskim novinarima uoči dolaska u Moskvu premijer Pašinjan je kazao da je Jermenija jako zainteresovana za kupovinu ruskog oružja pre svega lovaca SU-30SM.

- Jermenija se orijentiše na široku i dugoročnu vojno-tehničku saradnju sa Rusijom. Želimo da imamo savremeno naoružanje koje bi bilo u skladu sa Rusijom našim saveznikom u Organizaciji država kolektivne bezbednosti - objasnio je Pašinjan.

On je dodao da se nada da će za to savremeno oružje imati i municiju koju ima i ruska armija.

Jermenski premijer je istakao da prevremeni parlamentarni izbori u Jermeniji 20. juna neće uticati na karakter odnosa sa Rusijom. Krajem februara Pašinjan je izjavio da su se ruski raketni sistemi pokazali neefikasnim u poslednjem ratu u Karabahu. Posle toga su ga ismejali njegovi generali jer "Iskanderi" nisu bili ni korišteni. Ismejani Pašinjan je tražio da načelnik generalšta podnese ostavku, ali on nije hteo. Došlo je do velike krize i Pašinjan je odlučio da se održe vanredni parlamentarni izbori 20 juna.

Njegov dolazak u Moskvu u Jerevanu mnogi doživljavaju kao početak predizborne kampanje. Pašinjan će krajem aprila dati ostavku da bi mogao početi izborni proces. Naravno da sada ne može da ide kod političkog mešetara, milijardera Soroša, a predsednik Bajden ga uopšte ne primećuje. Pašinjanu može biti glavni konkurent bivši predsednik Jermenije Robert Kočarjan. Njega podržava jedan broj bogatih Jermena koji živi i radi u Moskvi.

Iako je dogovorena razmena zarobljenika po formuli "svi za sve", Azerbejdžan i dalje ne pušta više od 140 zarobljenih Jermena. Na drugoj strani Jermeni su oslobodili sve zarobljene Azerbejdžance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!