NISU PLATILI VAKCINE: Fajzer prekinuo isporuku Izraelu

Novosti onlajn

06. 04. 2021. u 18:39

KOMPANIJA "Fajzer" prekinula je isporuku vakcina protiv koronavirusa Izraelu, a razlog je taj što nije plaćen račun za 2,5 miliona isporučenih doza, preneli su izraelski mediji. U nedelju se očekivala isporuka još 700.000 doza ove vakcine nakon završetka velikog praznika Pashe, kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom.

НИСУ ПЛАТИЛИ ВАКЦИНЕ: Фајзер прекинуо испоруку Израелу

Foto: Depositphotos

Dnevnik Jerusalem post prenosi da je ova isporuka stopirana sve dok ne bude plaćena prethodna. Ova odluka kompanije predstavlja ozbiljan udarac za čelnike u Tel Avivu, jer je Izrael važio za državu koja je primer drugima za borbu protiv koronavirusa.

Izraelski vojni radio Galac preneo je i izjavu jednog od čelnika "Fajzera", koji je Izrael nazvao "banana republikom" i rekao da mu je neshvatljivo kako ovako nešto može da se dogodi u savremenoj i organizovanoj državi. U zvaničnom komentaru kompanije navodi se da je istekao ugovor o isporuci određenog broja vakcina Izraelu koji je potpisan u novembru 2020. i da se trenutno radi na potpisivanju novog ugovora kako bi se nastavila isporuka vakcina.

- Dok novi ugovor ne bude potpisan, biće promenjen način isporuke - naveli su iz "Fajzera". Izrael je kupio 15 miliona doza "Fajzerovih" vakcina, kao i 12 miliona doza vakcina od "Moderne" i "Astra Zeneke". Vakcine su koštale 2,6 milijardi šekela (oko 788 miliona dolara), a još 2,5 milijardi šekela (oko 758 miliona dolara) rezervisano je za buduće kupovine. Ova izdvajanja je potvrdilo izraelsko ministarstvo zdravlja prošlog meseca.

Plaćali višu cenu

Moše Gafni, predsednik komiteta za finansije Kneseta, izraelskog parlamenta, priznao je da je zemlja plaćala mnogo višu cenu za vakcine od drugih država. Dve doze "fajzera" Izrael je plaćao 47 američkih dolara.

Poređenja radi, SAD po dozi plaćaju 19,5 dolara, a države članice EU 14,76 dolara. "Fajzeru" nije plaćeno usled sukoba između premijera Benjamina Netanjahua i koalicionog partnera Benija Ganca. Njih dvojica se nisu dogovorila o formiranju vlade posle izbora od 23. marta, četvrtih u poslednje dve godine. Netanjahu je juče dobio mandat da formira novu vladu.  

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela