VEŽBA ZA RAT PROTIV RUSIJE: Obećanje glavnokomandujućeg SAD da će pomagati Ukrajini pojačalo ratnu euforiju u Kijevu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

05. 04. 2021. u 23:44

POD utiskom obećane pomoći američkog glavnokomandujućeg Džozefa Bajdena sa kim je u petak telefonom razgovarao, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je euforično izjavio da je vojska njegove zemlje sposobna da pruži otpor bilo kome.

ВЕЖБА ЗА РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Обећање главнокомандујућег САД да ће помагати Украјини појачало ратну еуфорију у Кијеву

Foto MO Ukr.

Ipak, znajući da Amerikanci nisu spremni da ginu za Ukrajinu, Zelenski je zatim kazao da je za povratak "privremeno okupiranih teritorija" spreman da se bori diplomatskim putem.

Od 2015. godine do sada Amerikanci su Ukrajini dali kao vojnu pomoć oko dve milijarde dolara. Ne skrivaju šta su slali Ukrajini, od vojnih čamaca i sredstava radioelektronske borbe i izviđanja, do raznog oružja. Nije tajna ni to da su ukrajinski generali više puta govorili da su nezadovoljni time što im šalje Pentagon.

Foto MO Ukr.

Ukrajinski tenkisti vežbaju u blizini razgraničenja sa jedinicama Donjecke i Luganske samoproglašene republike. Minskim dogovorom je precizirano da se tenkovi moraju udaljiti od linije razgraničenja, ali se u Kijevu više toga ne pridržavaju. U Kijevu se pripremaju za zajedničke manevre sa članicama NATO "Defender Evrope 2021".

SPREMA SE EKSPRESNA MOBILIZACIJA

U RATNOHUŠKAČKOJ kampanji posebno se angažovao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko koji poziva sve koji žele da ratuju da se prijavljuju kao dobrovoljci. Vrhovna rada (parlament) prošle nedelje je prihvatila zakon koji predviđa ekspresnu mobilizaciju rezervista u slučaju da počne rat. Predlagač tog zakona je bio upravo bivši predsednik Porošenko koji je očigledno zaboravio kakve je teške poraze doživela njegova armija upravo u vreme kad je on maštao da na tenku uđe u Donjeck.

Na drugoj strani, u Donjecku očekuju dolazak dobrovoljaca iz Rusije. Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da među dobrovoljcima koji su spremni da dođu da brane Donbas ima i poslanika ruske Dume (Parlamenta). U Moskvi ne skrivaju da neće dopustiti da ukrajinska vojska porazi Ruse koji žive u Donbasu.

Ta pomoć se objašnjava činjenicom da su ukrajinske jedinice čak šest puta brojnije i jače od narodne milicije u Donbasu. Na Zapadu manevre ruske armije na jugu u blizini granice sa Ukrajinom nazivaju "demonstracijom sile". Rusko rukovodstvo je svesno da će Zapad Rusiji uvesti nove sankcije ako uđe u rat sa Ukrajinom.

Vojni eksperti prognoziraju da bi ukrajinski napad mogao da bude krajem maja ili početkom juna. To je potvrdio i predstavnik Ukrajine u trojnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič. Upravo krajem maja i početkom juna će se održati manevri NATO zemalja "Defender Evrope 2021". Predsednik Zelenski se nada širenju saradnje sa NATO, a načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Ruslan Homčak je izjavio da je njegova zemlja postala "štit Evrope na Istoku".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024