LOŠA PROGNOZA POSLE IZBORA: I pored najviše glasova njegovoj stranci, Borisova očekuje borba za opstanak na vlasti

Tanjug

05. 04. 2021. u 00:45

BUGARSKI premijer Bojko Borisov imaće poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta broja glasova koje su na parlamentarnim izborima u nedelju dobile stranke protiv establišmenta i korupcije, piše Rojters.

ЛОША ПРОГНОЗА ПОСЛЕ ИЗБОРА: И поред највише гласова његовој странци, Борисова очекује борба за опстанак на власти

Foto: EPA

Izlazne ankete predviđaju da će njegova stranka desnog centra GERB ostati najveća stranka u parlamentu, ali sa samo oko 25 odsto glasova, u poređenju sa 33,5 odsto koliko je osvojila pre četiri godine.

Iza nje, opozicioni socijalisti i nova stranka protiv establišmenta koju je osnovao pevač Slavi Trifonov, međusobno su se nadmetali za drugo mesto, a još dve stranke koje su protiv Borisova takođe su presale cenzus za ulazak u parlament.

Posle decenije dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera, navodi britanska agencija.

Rojters ocenjuje da situaciju za Borisova komplikuje anti-establišment partija popularnog TV voditelja i pevača Trifonova “Postoji takav narod”.

Izlazna anketa Galup intenešenela stavila ga je na drugo mesto, ispred socijalista, dok ih je anketa kompanije Alfa riserč postavila u obrnutom redosledu.

Trifonov (54), čiji su koncerti prepuni patriotskih pesama privukli hiljade, isključio je mogućnost pravljenja koalicije sa GERB-om ili socijalistima.

Demokratska Bugarska, jedna od najvećih snaga u masovnim protestima protiv Borisova prošlog leta, osvojila je između 10 i 11 odsto glasova, pokazale su ankete.

Još jedna opoziciona stranka, Ustanite! Mafija napolje! ući će u sledeći saziv parlamenta.

Etnička turska stranka MRF osvojila je 10-11 odsto, pokazale su ankete, dok je nacionalistička stranka VMRO uzela između četiri i 4,4 odsto glasova.

Cenzus je četiri odsto.

Obe partije su bile saveznici vladajuće koalicije u GERB-u nakon poslednjih izbora.

Ne mogu se isključiti nedelje razgovora, pa čak ni novi izbori, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra, ocenjuje Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)