OGLASILI SE RUSI POSLE PRETNJE VAŠINGTONA: Amerikanci spremni da podrže Ukrajinu, Moskva otkrila svoj plan

Novosti online

02. 04. 2021. u 13:38

RUSIJA će nastaviti da preduzima sve moguće političke napore kako bi se sprečio vojni scenario u Donbasu, rekao je potpredsednik Saveta federacije Konstantin Kosačov, reagujući na izjavu šefa Pentagona Lojda Ostina koji je rekao da je Vašington spreman da podrži Kijev u slučaju sukoba sa Rusijom.

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ ПОСЛЕ ПРЕТЊЕ ВАШИНГТОНА: Американци спремни да подрже Украјину, Москва открила свој план

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Prebacivanje krivice na nevinog, drugačije se to ne može nazvati. Kijev već mesecima radi na nagomilavanju svojih snaga u zoni konflikta iako je to direktno zabranjeno Sporazumima sa OEBS - rekao je Kosačov.

On je podsetio na nedavnu izjavu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine da je doneta odluka o povećanju broja vojnika u pravcu Krima kako bi se „lakše reagovalo na pretnje“, kao i da će broj  vojnika biti povećan i u Donbasu.

- To je očigledno odstupanje od Minskih sporazuma, koji nemaju alternativu što je potvrđeno i tokom razgovora lidera Rusije, Nemačke i Francuske. Sve je jasno. A tu se uključuju SAD koje otvoreno podstiču ukrajinske vlasti na eskalaciju - naveo je senator.

On je dodao da Rusija preduzima preventivne mere kako bi osigurala svoju odbrambenu sposobnost.

Senator Aleksej Puškov kaže da Kijev ne bi trebalo mnogo da se oslanja na SAD u slučaju da Ukrajina pokrene vojnu operaciju protiv Donbasa.

Podsetimo, Vašington je obećao da neće ostaviti Kijev jedan na jedan sa protivnikom u slučaju eskalacije sukoba u Donbasu, saopšteno je nedavno na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, tokom telefonskog razgovora ministra odbrane Ukrajine Andreja Tarana sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom ukrajinski ministar je obavestio američkog kolegu o situaciji na kontakt-liniji u Donbasu, optuživši Rusiju da ne želi da poštuje režim prekida vatre.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)